Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Deti z rozvojového sveta: chceme pracovať!

Už sme písali o tom, ako by ste sa mali zachovať, ak chcete pomôcť chudobným krajinám so sweatschopmi: nakupovať výrobky v nich vyrobené a určite nezakazovať ľuďom v nich pracovať.

obrázek k článku

Není až takový důvod k pesimismu

Cest ke svobodné společnosti by tedy mělo být mnoho, ať již od vybrušování myšlenkového systému svobody po úspěšné podnikání (s co nejmenším vlivem státu)… Zdá se, že většina jich ani není na první pohled zřejmých, ale důležité je, že všechny působí stejným směrem.

obrázek k článku

Stát jednorožců

Když jsem debatoval o státu s mými kolegy s Duke University, tak jsem brzo zjistil, že pro většinu z nich je stát jednorožcem. Mí kolegové většinou nedůvěřují politikům, demokracii shledávají jako zmatenou a nefunkční, protestují proti brutalitě a excesům zahraničních válek.

obrázek k článku

Vianočný zázrak, pomaranče

Každým dňom je vonku menej svetla a väčšia zima. Už napadol aj prvý sneh. Doma sa varí, pečie a chystá štedrovečerný stôl. Mama vytiahne pomaranče. Všetky čerstvé a dozreté. Ako je to možné? Veď nie je dosť svetla a zem je už dávno zamrznutá.

obrázek k článku

Demokratická škola Summerhill jako laboratoř svobodné společnosti: O autoritě a moci

Příběh malé školy Summerhill, kde děti vyrůstají už bezmála sto let ve svobodě a respektu, nám může ukázat, jak by v praxi fungovala svobodná společnost. V tomto článku se podíváme, jak by si svobodní lidé vytvářeli a udržovali vztah k autoritám.

obrázek k článku

The Big Short

Film The Big Short, založený na bestseleru Michaela Lewise o finanční krizi 2008, je počinem zároveň pěkným i hrozným. Je báječný jako vyprávění o finanční mánii. Je hrozný, pokud ho někdo bude brát jako kompletní pojednání o této mánii, o jejích příčinách a jako náznak možných řešení.

obrázek k článku

Murray N. Rothbard - In Memoriam

Dnes je to 21 let, co zesnul Murray Rothbard.

obrázek k článku

Návrat ze SSSR a Poopravení Návratu ze SSSR od Andrého Gida

V roce 2015 vyšla v češtině kniha Návrat ze SSSR a Poopravení 'Návratu ze SSSR' od francouzského spisovatele Andrého Gida. V roce 1936 podnikl podrobnou cestu po SSSR, jehož byl dle vlastních slov obdivovatel a milovník.

obrázek k článku

Liberální měnová reforma - koncept

Jak se lze systému státních peněz co nejlépe zbavit? Tato otázka nás bude zajímat v následujícím textu. Nejprve musíme vyložit, proč má státní produkce peněz formu vykořisťování, myšleno ve smyslu neustálého porušování vlastnických práv, a proč papírové peníze ani k jinému účelu sloužit nemohou.

obrázek k článku

Kudy ke svobodě?

Mluvím o lidech, kteří se stanou libertariány prostě proto, že to bude „cool“, což teď bohužel vážně není. Nemusí se nám to líbit, avšak i tyto lidi s jejich důvody potřebujeme dostat na naši stranu, abychom mohli svobodně žít, neboť jinak budou prostě podporovat současný establishment.

obrázek k článku

PF 2016

Je zde důvod k optimismu?

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (II/II)

Významné v anglosaském světě i v Českých zemích byly svépomocné spolky nižšísch vrstev zřízené za účelem pojištění v nemoci, úrazu, úmrtí, úspor, stáří a podobně.

obrázek k článku

Sociologie kultu Ayn Randové - (II/II)

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (I/II)

Tato stať má čtenáře seznamovat s dobrovolným sociálním systémem v dobách habsburského mocnářství a první československé republiky. Jde zde o výběr toho, co jsem v předchozích letech v literatuře a archivních materiálech našel a nastudoval.

obrázek k článku

Sociologie kultu Ayn Randové - (I/II)

V Americe sedmdesátých let zná každý alespoň nějaký náboženský kult. Jejich počet totiž v posledním desetiletí prudce vzrostl.Charakteristickým znakem kultu je nadřazenost guru či vůdce, který je zároveň tvůrcem a konečným vykladačem učení, jemuž musí být každý potenciální člen kultu bezmezně oddán

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (III/III)

Třetí a závěrečný díl Hynka Rk o výrobě a zásobování za doby normalizace, o čemž můžeme najít zajímavé poznatky v obecních a městských kronikách. Tentokrát se dotkneme i vyvlastňování, byrokracie nebo exekucí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed