Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Demokratická škola Summerhill jako laboratoř svobodné společnosti: O autoritě a moci

Příběh malé školy Summerhill, kde děti vyrůstají už bezmála sto let ve svobodě a respektu, nám může ukázat, jak by v praxi fungovala svobodná společnost. V tomto článku se podíváme, jak by si svobodní lidé vytvářeli a udržovali vztah k autoritám.

obrázek k článku

The Big Short

Film The Big Short, založený na bestseleru Michaela Lewise o finanční krizi 2008, je počinem zároveň pěkným i hrozným. Je báječný jako vyprávění o finanční mánii. Je hrozný, pokud ho někdo bude brát jako kompletní pojednání o této mánii, o jejích příčinách a jako náznak možných řešení.

obrázek k článku

Murray N. Rothbard - In Memoriam

Dnes je to 21 let, co zesnul Murray Rothbard.

obrázek k článku

Návrat ze SSSR a Poopravení Návratu ze SSSR od Andrého Gida

V roce 2015 vyšla v češtině kniha Návrat ze SSSR a Poopravení 'Návratu ze SSSR' od francouzského spisovatele Andrého Gida. V roce 1936 podnikl podrobnou cestu po SSSR, jehož byl dle vlastních slov obdivovatel a milovník.

obrázek k článku

Liberální měnová reforma - koncept

Jak se lze systému státních peněz co nejlépe zbavit? Tato otázka nás bude zajímat v následujícím textu. Nejprve musíme vyložit, proč má státní produkce peněz formu vykořisťování, myšleno ve smyslu neustálého porušování vlastnických práv, a proč papírové peníze ani k jinému účelu sloužit nemohou.

obrázek k článku

Kudy ke svobodě?

Mluvím o lidech, kteří se stanou libertariány prostě proto, že to bude „cool“, což teď bohužel vážně není. Nemusí se nám to líbit, avšak i tyto lidi s jejich důvody potřebujeme dostat na naši stranu, abychom mohli svobodně žít, neboť jinak budou prostě podporovat současný establishment.

obrázek k článku

PF 2016

Je zde důvod k optimismu?

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (II/II)

Významné v anglosaském světě i v Českých zemích byly svépomocné spolky nižšísch vrstev zřízené za účelem pojištění v nemoci, úrazu, úmrtí, úspor, stáří a podobně.

obrázek k článku

Sociologie kultu Ayn Randové - (II/II)

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (I/II)

Tato stať má čtenáře seznamovat s dobrovolným sociálním systémem v dobách habsburského mocnářství a první československé republiky. Jde zde o výběr toho, co jsem v předchozích letech v literatuře a archivních materiálech našel a nastudoval.

obrázek k článku

Sociologie kultu Ayn Randové - (I/II)

V Americe sedmdesátých let zná každý alespoň nějaký náboženský kult. Jejich počet totiž v posledním desetiletí prudce vzrostl.Charakteristickým znakem kultu je nadřazenost guru či vůdce, který je zároveň tvůrcem a konečným vykladačem učení, jemuž musí být každý potenciální člen kultu bezmezně oddán

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (III/III)

Třetí a závěrečný díl Hynka Rk o výrobě a zásobování za doby normalizace, o čemž můžeme najít zajímavé poznatky v obecních a městských kronikách. Tentokrát se dotkneme i vyvlastňování, byrokracie nebo exekucí.

obrázek k článku

Ekonomická kalkulace ve zdravotnictví

Jak reformovat zdravotnictví? Jeho úplnou privatizací (s tím, že stát nechá občanům peníze, které nyní za zdravotnictví musejí platit), konkurencí zdravotních pojišťoven na volném trhu a ponecháním zdraví každého ve vlastních rukou; jedině tak lze totiž zjistit, jaký standard lidé skutečně chtějí.

obrázek k článku

Zhroucení konzervativismu

Šest desetiletí pracoval konzervativní establishment na vyvracení té největší z levičáckých lží: že kdokoliv napravo od Demokratů je ve skutečnosti zakukleným nacistou. Kvůli tomu konzervativní proud procházel po Druhé světové válce neustálou očistou.

obrázek k článku

Kdo je Martin Dulski?

Když slyšíme mluvit nějakého papaláše či učitele na téma školství, tak je to pořád „vypěstovat a podporovat ve studentech kritické myšlení“ a podobně; v praxi je pak celé školství založeno na pravém opaku, tedy uniformitě, potlačení individuality, autoritářství a indoktrinaci prostátními názory.

obrázek k článku

Imigrace v širších souvislostech

Zdá se, že evropská imigrační hysterie stále nabírá na síle. Abych byl přesnější, tento strach je pro mne pochopitelný a oprávněný, pokud se na situaci dívám z pohledu moderního státisty, člověka, který si myslí, že demokracie je nejvyspělejší formou lidské civilizace a synonymem svobody.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed