Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Ta malá zvláštní věc jménem moc

Co je to tedy moc? Spousta lidí se domnívá, že moc je snad nějaká aura, která z člověka vyzařuje a nutí ostatní padat na kolena a líbat jeho podrážky. Jenže v tom příběhu něco chybí. Co ho vlastně dělá tak mocným a odkud se ta moc bere?

obrázek k článku

Konference: Totalita včera, dnes a zítra

Svobodný přístav pořádá konferenci o totalitách; tak doražte!

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (11) – Ring politiky a ring ulice

Tento díl se nebude striktně týkat ekonomických otázek. Zaměříme se místo toho na politické dění, které ovlivnilo možnosti vzestupu NSDAP, a na činnost největší konkurenční strany bojující o hlasy nespokojených a krizí zasažených voličů, Komunistické strany Německa (KPD).

obrázek k článku

Prý nám víc dává, než bere

EU nám tedy nedává víc, než kolik sebere. Všechny Evropany z členských zemí dohromady stojí jejich peníze, ale žádné zpět nevrací. Nemá ani jak.

obrázek k článku

Investice do vzdělání

Není možné vzdělávat druhé lidi proti jejich vůli a očekávat dobré výsledky. Sebelepší učitel, ani jeho plat, na tom téměř nic nezmění.

obrázek k článku

Murray Rothbard semper vivus!

Dnes uplynulo pětadvacet let od smrti jednoho z největších myslitelů dvacátého století – Murrayho Rothbarda. 

obrázek k článku

Stát a lidská identita aneb v čem mají etatisté pravdu

Proč si vůbec zastánci státních regulací představují, že jim stát zjednodušuje život?

obrázek k článku

Hidžáby do škol?

Nesnažme se vnucovat druhým naši představu o světě; o to usilovněji se však braňme tomu, aby nám někdo vnucoval představu svou.

obrázek k článku

Milion zbytečných chvilek

Milion Chvilek tak sice má celkem líbivé cíle, ty jsou ovšem za současné politické situace a při současném způsobu vládnutí nereálné. Kvalitnější politiky totiž stávající demokratický systém nemá šanci vygenerovat.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (10) - Říše korupce (2. část)

V tomto díle se podrobněji podíváme na tři prominentní případy, které mohou osvětlit různé motivace, které vedly tyto lidi k podpoře NSDAP.

obrázek k článku

„Socanství“ není svobodná volba; je to její opak

Ať už lidé trpí z důvodů, které považujeme za relevantní a nepřekonatelné, nebo z důvodů, které pokládáme za řešitelné, na utrpení samotném to nic nemění. Podmiňovat možnosti ukončení života relevancí důvodů utrpení je tedy zcela nesmyslné.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (9) - Říše korupce (1. část)

Jako ve všech systémech, kde ekonomické osudy jednotlivců závisí na státní centrální byrokracii, byla i v nacistickém Německu korupce velmi rozšířená.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (8) - Lidový blahobyt

Když se novináři ptali Hitlera na to, co je jeho politickým cílem, tak odpovídal: „Mojí ambicí je, aby německý lid byl bohatý a Německo krásné. Chtěl bych povznést životní standard svého lidu.“

obrázek k článku

Hromadné nežádoucí chování - mýtus?

Stát má daleko větší šanci si získat přízeň lidí, když je přesvědčí o tom, jak se každý den děje něco zlého, nežádoucího. Když je mezi lidmi populární nenávist k nějaké skupině lidí, je pak velice snadné tuto skupinu omezovat zákonem.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (7) - Letecký průmysl

Žádná jiná oblast znovuvyzbrojování nenabízela tak zásadní technologickou nejistotu a tudíž i hřiště pro politicko-podnikatelskou iniciativu v soutěži o to, kdo nabídne Göringovi přesně to, co se jemu zalíbí.

obrázek k článku

Status quo - zvláštní indikátor morálky

Co si zasluhuje (z morálního, nikoliv praktického hlediska) větší nutnost obhajoby? To, že chci, aby na mě nikdo neútočil, nebo umělý, násilně vynucený koncept, uzurpující si právo diktovat druhým lidem, jak mají žít?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed