Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

My a náš společný zájem

Neříkejte MY, tam, kde nepatří, neodvolávejte se na nějaké neexistující veřejné zájmy, neříkejte název státu tam, kde myslíte jeho vládce a zbavte se myšlenky, že vy jste stát.

obrázek k článku

RECENZE: Róbert Chovanculiak - Pokrok bez povolenia

Na sklonku loňského roku vyšla kniha slovenského ekonoma Róberta Chovanculiaka Pokrok bez povolenia. Jde o ojedinělý počin v rámci ekonomické literatury.

obrázek k článku

Ta malá zvláštní věc jménem moc

Co je to tedy moc? Spousta lidí se domnívá, že moc je snad nějaká aura, která z člověka vyzařuje a nutí ostatní padat na kolena a líbat jeho podrážky. Jenže v tom příběhu něco chybí. Co ho vlastně dělá tak mocným a odkud se ta moc bere?

obrázek k článku

Konference: Totalita včera, dnes a zítra

Svobodný přístav pořádá konferenci o totalitách; tak doražte!

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (11) – Ring politiky a ring ulice

Tento díl se nebude striktně týkat ekonomických otázek. Zaměříme se místo toho na politické dění, které ovlivnilo možnosti vzestupu NSDAP, a na činnost největší konkurenční strany bojující o hlasy nespokojených a krizí zasažených voličů, Komunistické strany Německa (KPD).

obrázek k článku

Prý nám víc dává, než bere

EU nám tedy nedává víc, než kolik sebere. Všechny Evropany z členských zemí dohromady stojí jejich peníze, ale žádné zpět nevrací. Nemá ani jak.

obrázek k článku

Investice do vzdělání

Není možné vzdělávat druhé lidi proti jejich vůli a očekávat dobré výsledky. Sebelepší učitel, ani jeho plat, na tom téměř nic nezmění.

obrázek k článku

Murray Rothbard semper vivus!

Dnes uplynulo pětadvacet let od smrti jednoho z největších myslitelů dvacátého století – Murrayho Rothbarda. 

obrázek k článku

Stát a lidská identita aneb v čem mají etatisté pravdu

Proč si vůbec zastánci státních regulací představují, že jim stát zjednodušuje život?

obrázek k článku

Hidžáby do škol?

Nesnažme se vnucovat druhým naši představu o světě; o to usilovněji se však braňme tomu, aby nám někdo vnucoval představu svou.

obrázek k článku

Milion zbytečných chvilek

Milion Chvilek tak sice má celkem líbivé cíle, ty jsou ovšem za současné politické situace a při současném způsobu vládnutí nereálné. Kvalitnější politiky totiž stávající demokratický systém nemá šanci vygenerovat.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (10) - Říše korupce (2. část)

V tomto díle se podrobněji podíváme na tři prominentní případy, které mohou osvětlit různé motivace, které vedly tyto lidi k podpoře NSDAP.

obrázek k článku

„Socanství“ není svobodná volba; je to její opak

Ať už lidé trpí z důvodů, které považujeme za relevantní a nepřekonatelné, nebo z důvodů, které pokládáme za řešitelné, na utrpení samotném to nic nemění. Podmiňovat možnosti ukončení života relevancí důvodů utrpení je tedy zcela nesmyslné.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (9) - Říše korupce (1. část)

Jako ve všech systémech, kde ekonomické osudy jednotlivců závisí na státní centrální byrokracii, byla i v nacistickém Německu korupce velmi rozšířená.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (8) - Lidový blahobyt

Když se novináři ptali Hitlera na to, co je jeho politickým cílem, tak odpovídal: „Mojí ambicí je, aby německý lid byl bohatý a Německo krásné. Chtěl bych povznést životní standard svého lidu.“

obrázek k článku

Hromadné nežádoucí chování - mýtus?

Stát má daleko větší šanci si získat přízeň lidí, když je přesvědčí o tom, jak se každý den děje něco zlého, nežádoucího. Když je mezi lidmi populární nenávist k nějaké skupině lidí, je pak velice snadné tuto skupinu omezovat zákonem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed