Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Libeňský most a ekonomická kalkulace

Ze stejného důvodu, proč za socialismu nebyl k dostání toaletní papír, nemohou dnes politici správně rozhodnout o budoucnosti Libeňského mostu; liší se to jen v tom, že nedostatek toaleťáku je celkem jasně pozorovatelný jev. Jen trh může sesbírat decentralizované informace od všech lidí.

obrázek k článku

Děkujme státu!

Tihle kritici státu jsou zpovykaní frackové, kteří nevědí, co už mají chtít; ostatně jen státu a demokracii, ve které žijeme, vděčí za to, že mohou svou kritiku prezentovat veřejně a nic se jim nestane. Jak by asi dopadli, kdyby si něco takového zkusili v tvrdé totalitě? Nemají si nač stěžovat!

obrázek k článku

Život a smrt 4. - Jak stát řeší sebevraždy - pokračování

Největší problém zůstává v celospolečenském přesvědčení, které schvaluje násilné zásahy proti lidem, jež se nějakým způsobem svobodně rozhodli. Na první pohled se to zdá ospravedlnitelné. Vždyť život máme jenom jeden. Ale položme si otázku. Komu patří náš život?

obrázek k článku

Právo a zákony

Odkud se úcta k zákonům vlastně bere? Je opravdu autentická, nebo to je jen něco, co vás naučili ve škole? A pokud věříte, že svět potřebuje pravidla, proč věříte, že stát je ten jediný, kdo tato pravidla dovede vytvořit a vynucovat?

obrázek k článku

Otevřený dopis ČT: Bankovkovi, díl Daně – nezaujatost

Česká televize manipuluje naše děti a lže jim! Věřím, že tak nečiní záměrně, nýbrž z neznalosti scénáristů. Žádám tedy ČT o nápravu; ať v zájmu poskytování vyvážených informací vyhradí ve svém vysílání prostor pro obsah s opačným vyzněním než díl „Daně“ seriálu „Bankovkovi“. Rád poskytnu součinnost.

obrázek k článku

Měli by rozhodovat odborníci

Odborník je odborníkem jen na svůj obor, ale ne na můj život.

obrázek k článku

Život a smrt 3. - Jak stát řeší sebevraždy

Jak umí státní moc řešit utrpení člověka? Tím, že obežene všechny mosty ostnatým drátem?

obrázek k článku

Naši vojáci nevraždí; jen eliminují nepřátele

Když vraždí voják, je to pořád vražda? Státní propaganda se nám zuřivě (a bohužel většinou úspěšně) snaží namluvit, že nikoliv. Palo Lupták označil veterány z Vietnamu za masové vrahy; a já s ním více méně souhlasím. Jsou ale pak i piloti RAF, kteří bojovali proti Třetí říši, masovými vrahy?

obrázek k článku

Fetiše národne orientovaných štátov

Za posledných pár rokov som precestoval skoro všetky krajiny Európy, množstvo štátov USA, pár krajín Latinskej Ameriky, Afriky a východu od Turecka, Ruska až po Kazachstan. Vec, ktorá ma na všetkých krajinách fascinovala a stále fascinuje je nacionalizmus. V rôznych formách a v rôznej intenzite.

obrázek k článku

Život a smrt 2. - Drobné zamyšlení nad trestem smrti

Jak můžeme používat argument justičních omylů u trestu smrti, z této pozice ho považovat za nepřípustný, a přitom zcela ignorovat možnost justičního omylu v případě, kdy člověku sebereme třeba 30 let života, které mu už taky nikdy nikdo nevrátí?

obrázek k článku

Očima libertariána: Vzděláním k prosperitě (někoho)

Stát určuje, že naše děti musí chodit do školy. Určuje, kdo je smí učit, kde, za kolik. Co všechno musí umět a kdy. Jednotné zkoušky, jednotné maturity. To vše platíme.

obrázek k článku

Život a smrt 1. - Dvojí pohled na život

I když se toto téma nemusí zprvu jevit natolik zásadní jako ekonomické svobody, já sama ho považuji za zcela stěžejní, dost možná vůbec nejdůležitější otázku lidské suverenity. I v nejistém světě musí být člověku ponechána ta nejzákladnější svoboda – svoboda skončit.

obrázek k článku

Jak patentový troll bratří Wrightů dusil inovace

Opačně k teorii patentů, bratři Wrightové nebyli motivováni k inovacím právě kvůli perspektivě patentové ochrany, ale použili svůj patent právě k udušení inovací jak ve své vlastní společnosti, tak k udušení inovací jejich potencionálních konkurentů, kteří se odvážili vylepšovat jejich konstrukci.

obrázek k článku

Více se angažovat

Nesouhlasím s představou, že stát začne fungovat, když se lidé budou více angažovat. Nesouhlasím s představou, že by měl stát vůbec existovat. Systém nefunguje, protože je to špatný systém, ne kvůli nedostatku zájmu občanů.

obrázek k článku

Z boží vůle král…

Co kdybych se ocitl u Henryho dvora a zkusil jeho poddaným vysvětlit, co všechno je tam špatně z hlediska útlaku a tyranie? Nedostal bych ani možnost s nimi svobodně diskutovat; a tehdejší učenci by vysvětlili, že by svět upadl do chaosu, kdyby si každý mohl říkat, co chce, aniž by mu hrozil trest.

obrázek k článku

PPPP: Poslední přednáška v Paralelní Polis!

Cyklus Anarchokapitalismus v Paralelní Polis končí právě dnes; přijďte si dnes ve 20 hodin poslechnout závěřečnou přednášku!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed