Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Eugen Böhm von Bawerk – kde se narodil před 165 lety slavný ekonom

Je poměrně známo, že slavný rakouský ekonom, politik a jeden ze zakladatelů rakouské ekonomické školy Eugen Böhm von Bawerk se narodil v Brně dne 12. února 1851 (některé prameny tvrdí chybně, že se narodil ve Vídni). Díky bádání v archivních dokumentech je také možné určit, kde se tak přesně stalo.

obrázek k článku

Jak ČNB přiznala vinu z porušování Ústavy ČR

Závěrem vás vyzývám, abyste buď detailně popsali, kde v Ústavě, Listině či zákonech ČR dostává ČNB autorizaci k poškozování práv občanů ČR, které sami několikrát přiznáváte, nebo abyste omezili výkon měnové politiky takovým způsobem, aby k takovému poškozování práv občanů nedocházelo.

obrázek k článku

Náš monetární systém favorizuje bohaté a škodí chudým

Rozhovor s dr. P. Bagusem o jeho nové knize a o tom, jak jisté politicky vlivné skupiny benefitují z našeho moderního peněžního systému.

obrázek k článku

Minimálna mzda: načo plniť splnené

Na Slovensku sa začína roztáčať ďalšie kolo zvyšovania hranice mzdy, pod ktorou je zakázané pracovať. Konfederácia odborových zväzov SR už vyhlásila, že by si vedela predstaviť minimálnu mzdu na úrovni 442 eur, teda jej medziročné zvýšenie o 37 eur.

obrázek k článku

Kolektivní vina versus logika

Poslední dobou se nebývale zvýšila četnost teroristických útoků v Evropě; za většinou z nich celkem nepochybně stojí islámští radikálové a považuji za směšné tvrdit, že jejich motivace nijak nesouvisí s náboženstvím, které vyznávají.

obrázek k článku

Je potřebný nový fotbalový stadion v Brně?

V květnu tohoto roku byla odhalena maketa nového fotbalového stadionu v Brně. Opravdu je nový stadion potřeba? Navíc, když náklady na něj zaplatíme všichni?

obrázek k článku

Levné hypotéky, drahé byty a ČNB sama proti sobě

Česká národní banka si jistě uvědomuje, že je spoluodpovědná za prudký růst cen nemovitostí – nebývale levné hypotéky jsou důsledkem toho, co provádí s úrokovými sazbami.

obrázek k článku

Měření HDP a další kreativně upravené statistiky (2/2)

Hrubý domácí produkt (HDP) je tržní hodnota všech konečných výrobků a služeb na určitém území za dané období (nejčastěji jeden rok). Je to jen účetní identita odrážející množství peněz v ekonomice. Postrádá však kvalitativní hodnotu o pokroku, zlepšení podmínek, což je to, co je skutečně důležité.

obrázek k článku

Hitlerovo rovnostářství

To, že Adolf Hitler a jeho režim byl poměrně dost rovnostářský, plyne už z předchozích dvou dílů této série článků. Tento díl tedy bude spíše jen doplňkem předchozích. Adolf Hitler se již ve své známé knize "Mein Kampf" vyjádřil o tom, že všeobecné vyrovnávání je jistě spravedlivým vývojem.

obrázek k článku

Měření HDP a další kreativně upravené statistiky (1/2)

Hrubý domácí produkt (HDP) je tržní hodnota všech konečných výrobků a služeb na určitém území za dané období (nejčastěji jeden rok). Je to jen účetní identita odrážející množství peněz v ekonomice. Postrádá však kvalitativní hodnotu o pokroku, zlepšení podmínek, což je to, co je skutečně důležité,

obrázek k článku

Plánovaný chaos na kolejích aneb o brněnském nádraží

V Brně se již delší dobu vášnivě diskutuje o hlavním nádraží, které již kapacitně nevyhovuje potřebám obyvatel města. Velké rozpory panují okolo způsobu jak tuto situaci řešit. My se na celou situaci podíváme z pohledu čistě ekonomického.

obrázek k článku

After-Brexit

První závaží táhnoucí Británii ke dnu povolilo a svitla naděje, že tato země se možná přece jen neutopí v žumpě. Zastánci globální vlády ale nespí a už dali jasně najevo, že si nemáme moc zvykat. A tak turbulentní dny po Brexitu připomínají původní trilogii Star Wars.

obrázek k článku

Stručná historie člověka od Hoppeho nově v e-shopu!

Hans-Hermann Hoppe se nikdy nebál vířit vody akademických kruhů vně i uvnitř rakouské školy. Následník Pana libertariána na pomyslném olympu misesovské větve rakouské ekonomické školy vydává v češtině svou Stručnou historii člověka. Zakoupit ji lze v našem e-shopu.

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Znamenalo to, že má vkus: mohl rozlišovat mezi bídným, průměrným, dobrým a výborným. Jeho schopnost dělat jemné rozdíly, mu dovolovala žít lepším životem než jindy.

obrázek k článku

Čaká Bitcoin cesta na vrchol či voľný pád?

9. července dosáhl Bitcoin jednoho z nejočekávanějších milníků své krátké historie, tzv. halving.

obrázek k článku

Donald Trump je opak Ronalda Reagana

Zaznamenal jsem už několikrát poznámku, že Donald Trump se podobá Ronaldu Reaganovi. Zejména asi tím, že byl původně Demokrat, pochází ze showbizu a že ho nesnáší média. Skutečnost však nemůže být dále od pravdy, Donald Trump se Ronaldu Reaganovi prakticky v ničem nepodobá.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed