Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Tragédia eura

Předmluva ke stejnojmenné knize.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zbytečný hon za ekonomickou rovností

Rovnostáři sice vymýšlejí stále nové způsoby, jak vyrovnat majetkové rozdíly, jejich cíl je však vždy ze samé podstaty věci nedosažitelný. Pokusy o rovnoměrné rozdělení bohatství vždy vyústí ve snížení objemu bohatství, bez vlivu na jeho alokaci.

obrázek k článku

Svolení ovládaných

Co dává některým lidem právo vládnout ostatním? Minimálně od dob Johna Lockeho je nejčastější a zdánlivě přesvědčivou odpovědí „svolení těch ovládaných“.

obrázek k článku

Letní Akademie Mises Institutu

obrázek k článku

Mýtus recyklace

Jakožto Švéd slyším mnoho mýtů o tom, jak skvělá země Švédsko údajně je – „prosperující socialismus“, za nímž si stojí, vzor pro zbytek světa. Mnoho mých přátel z různých konců světa se například vyjadřuje ke švédským recyklačním politikám a cestě švédské vlády k vynucenému environmentalismu.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Prostitutka

Přestože se staly předmětem neustálého obtěžování puritánskými zákony, církevními skupinami, obchodními komorami a jinými, prostitutky neustávají v obchodování s veřejností. Hodnota jejich služeb byla prokázána skutečností, že je lidé navzdory zákonům a odporu veřejnosti neustále vyhledávají.

obrázek k článku

Vydírání, soukromé a veřejné: Případ firmy Chiquita Banana

Americká vláda při svém vyšetřování zjistila, že Chiquita financuje latinskoamerické teroristické skupiny. Co však měli představitelé Chiquity dělat? Sledovat postupné ničení vlastního majetku, bombardování pozemků a zabíjení zaměstnanců? Chiquita platila výpalné, které jí mělo zaručit bezpečnost.

obrázek k článku

Španělská krize lidského kapitálu

Jak je to vlastně s tím Španělskem? Možná úplně jinak, než si mnozí myslí. Co když je epicentrum španělských demonstrací ve španělském školství?

obrázek k článku

Rothbardovský svět online aukcí

V našem světě intervencionistických zákonů a regulací jsem nalezl Rothbardovský ostrov, abych tak řekl, místo, kde etika svobody žije.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nesmyslné ukazatele rozdílu v příjmech

Média nás dnes a denně zaplavují zavádějícími zprávami a statistikami. Co vůbec znamená ono oblíbené „Chudí se stávají chudšími a bohatí bohatšími“?

obrázek k článku

Internetová svoboda a cenzura v ČR

Internet, jakož i jakýkoliv jiný sdělovací prostředek, svobodný není a spíše se dá čekat, že cenzury informací bude postupně přibývat - čehož nezůstane ušetřen ani internet.

obrázek k článku

Banky zabili kapitalizmus

Mnoho ľudí tvrdí, že súčasná kríza je následkom zlyhania kapitalizmu. Napadlo však niekoho, že finančný sektor je už dlhodobo najviac regulovaný sektor v ekonomike (až na pár štátnych monopolov)?

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Dědic

Dědicové a dědičky jsou obvykle líčeni jako nezodpovědní, líní a pohodlní jedinci, kteří si užívají život v nezaslouženém luxusu. U mnohých z nich to může být pravda. Nic to ale nemění na jejich hrdinské úloze.

obrázek k článku

Útěk do továren

Čas od času pronikají do tisku v bohatých zemích zprávy o špatných pracovních podmínkách a bídném životě továrních dělníků v zemích tzv. třetího světa. Zejména se jedná o rychle se industrializující země východní Asie a především Čínu.

obrázek k článku

Eurofondy – investícia do našej budúcnosti?

Sú eurofondy skutočne cesta ku konkurencieschopnosti, hospodárskemu rastu a investícia do našej budúcnosti? Alebo len ďalší, trocha sofistikovanejší, spôsob prerozdeľovania majetku?

obrázek k článku

Veřejné statky, zn.: soukromě

Na příklady soukromých chodníků a osvětlení se nemusíme jezdit dívat do exotických krajin, nacházejí se přímo v Praze. Na rozdíl od cynických představ odpůrců tržních řešení je vstup na tyto soukromé chodníky zcela volný a bezplatný.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed