Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Když potírali kouření, mlčel jsem, jsem přeci nekuřák

Když potírali taxi Uber, mlčel jsem, nejezdím přeci s Uberem. Když potírali ubytování přes Airbnb, mlčel jsem, nepronajímám přeci nikomu byt. A když si nakonec došlápli i na mě, nezbyl už nikdo, kdo by se mě zastal.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník IV. - Karl Marx

Marx nepochybně myslitelem, který měl kolosální vliv na intelektuální atmosféru 20. století. Chtěl postavit teorii komunismu na vědeckých základech a vytvořil myšlenkový systém, který přesáhl hranice politické ekonomie

obrázek k článku

Voliči KSČM umírají pomaleji, zachránil je kapitalismus

Reformy v 90. letech tak způsobily, že voliči KSČM žijí delší a spokojenější životy – a my s nimi. V nadsázce tedy můžeme Václavu Klausovi připočítat další věc, za kterou může: za nesmrtelnost KSČM!

obrázek k článku

Socialismus - intelektuální omyl

Socialismus je intelektuálním omylem, protože vládnoucí orgán, který má za úkol prostřednictvím nátlaku koordinovat společnost, není schopen získat informace nutné k tomu, aby jeho příkazy skutečně vedly ke koordinaci společnosti.

obrázek k článku

Proč jsem anarchokapitalistou?

Anarchokapitalismus je založen na soukromém vlastnictví, svobodě, dobrovolných směnách a volném trhu; odmítá stát coby agresora. Právě respekt k vlastnickým právům nás odlišuje od levicových anarchistů. Odmítáme krvavé revoluce a usilujeme o postupnou změnu. Bojujeme slovem, ne zápalnými lahvemi.

obrázek k článku

Pět let s pomačkaným papírem "maturita"

Za pár dní to bude pět let, co jsem maturovala. A docela to teda uteklo.

obrázek k článku

Předvídání lidského chování v anarchokapitalismu

Centrální plánovač si totiž myslí, že zkrátka všechno ví. Že ví, jaký by měl být ideální plat učitele, nebo jak nastavit regulace tak, aby byly co nejideálnější pro společenské blaho, a hlavně si myslí, že skutečně zná druhé a umí je jednoduše předvídat podle nějakého schémátka.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník III. - John Stuart Mill

John Stuart Mill si ještě nestačil pořádně odvyknout mateřskému mléku, když začala jeho velmi striktní výchova. Otec James ho začal učit řečtině, když mu byly tři roky. Když mu bylo devět let, četl Platóna, Xenofonta a Diogena v řečtině a začal se učit latinsky.

obrázek k článku

Nařídíme vám svobodu

V diskuzích posledních dní o anarchokapitalismu se poměrně často setkávám s rozhořčenými komentáři lidí, že na anarchokapitalismus není společnost připravena, že chceme nechat lid napospas jejich svobodě, ne-li jim svobodu dokonce nařídit. Rozhodla jsem se proto sepsat tento krátký text.

obrázek k článku

Otevřený dopis ČNB: Komu jste dali vydělat?

Jan Mikula zaslal po ukončení devizových intervencí již druhý otevřený dopis do ČNB. Zde je jeho znění.

obrázek k článku

Ricardo a komparativní výhoda po 200 letech

Myšlenka komparativní výhody je nezbytnou součástí intelektuální výbavy každého ekonoma. Na 200. výročí vydání „Zásad politické ekonomie a zdanění“ salutuje tento sloupek úspěchu Davida Ricarda, který jako první představil teorii komparativní výhody.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník II. - David Ricardo

Nikdy řádně nestudoval problematiku finančních trhů, ale dokázal vydělat na burze milióny liber. Nikdy nevychodil vysokou školu, ale pustil se do zkoumání ekonomických věd s větší erudicí než leckterý akademik.

obrázek k článku

Společným směrem - ke společnosti bez politických privilegií

Stejně tak jako nemělo a nemá smysl budovat „socialismus s lidskou tváří“ nemá smysl ani „polidšťovat“ systém politických privilegií.

obrázek k článku

ROBOKALYPSA 4.0

Když přišla na konci 18. století první průmyslová revoluce, vyrazili luddité pod rouškou noci rozbíjet pletací stoje. O necelých 250 let později navrhuje nejbohatší člověk světa – ten který umožnil masivní automatizaci výroby (která nám na oplátku přinesla obrovský nárůst bohatství) – zdanit roboty.

obrázek k článku

United Airlines - důsledek státní regulace?

Předpokládám, že nikomu ze čtenářů neunikla PR noční můra United Airlines, které vyhodily z letu 3411 už naloženého pasažéra kvůli přepravě vlastních zaměstnanců. Incident se stal virální a aerolinky na ně velmi draze doplácejí.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník I. - Adam Smith

V dějinách je málo osobností, které jejich následovníci označují za zakladatele nějaké vědy. Na všechny pády Adam Smith pro ekonomy takovou osobou je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed