Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Má být zdravotní pojištění povinné?

Potkali se dva lidi s opačným názorem. Jeden tíhl k anarchii, takže povinné pojištění odmítal. Druhý tíhl ke státu, takže povinné pojištění schvaloval. Pohádali se. Zbytečně, protože ani jeden nepřekročil meze svého názoru. Přitom stačilo málo.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XX. - Alois Rašín

Byl výjimečnou osobností, kterou charakterizovala přísná racionalita, důraz na osobní odpovědnost, odpor ke kompromisům a železná vůle. Nevytvořil originální ekonomickou školu a přesto se stal ekonomickou legendou.

obrázek k článku

Představuje vlastnictví médií vrcholným politikem nebezpečí pro kvalitu demokracie?

Je vlastnění médií jednou osobou, která je navíc vrcholným politikem, nebezpečí? Rozhodně ne pro kvalitu demokracie. Demokracie totiž buď je, nebo není.

obrázek k článku

Všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo

Etatisté bývají neskutečně vynalézaví, co se týče argumentace, která má podpořit jejich tezi o tom, že potřebujeme stát a bez něj by svět upadl v chaos. A dnes bych se chtěl zaměřit na jeden argument, který osobně nazývám „všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo“.

obrázek k článku

Rozhovor pro Deník Referendum

Před časem se mi ozval Filip Šimeček z Deníku Referendum, že se mnou chce udělat rozhovor; Deník Referendum se však nakonec rozhodl jej nepublikovat. Možná se jim nehodilo celkové vyznění, snad nechtějí dávat prostor anarchokapitalismu, který prý vedení deníku považuje za „nafouknutou bublinu“.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIX. - Claude Rouvroy

Považoval soukromé vlastnictví a konkurenci za negativní jevy, které jsou původcem bídy dělníků, ničivých hospodářských krizí a morálního úpadku společnosti. Odmítal kapitalismus jako nespravedlivý společenský systém, který je nezbytné nahradit řádem bez soukromého vlastnictví.

obrázek k článku

Majetkové daně z vlastnictví TV a R přijímače. Platit je nemusíte?

Tak prý lidé mají zájem o Českou televizi, protože prý se rozhodli platit daň z vlastnictví televizního přijímače.

obrázek k článku

Soudnictví a právo v bezstátní společnosti

Ve své přednášce v Paralelní Polis o soudnictví a právu v bezstátní společnosti rozebírám souvislosti anarchokapitalistického principu neagrese (NAPu) a volnotržního práva; je to dle mého názoru dosti zásadní téma, takže bych se rád podělil o záznam.

obrázek k článku

Přestaňme centrálně plánovat

Přestaňme si bláhově myslet, že my známe touhy a potřeby jiných lidí. Věřím, že bojem proti centrálnímu plánování ze strany států a politiků je – alespoň pro začátek - boj proti vlastnímu centrálnímu plánování v našem myšlení. V našich hlavách…

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVIII. - Ordoliberalismus

Představitelé „Freiburské školy“ měli ambici vytvořit učení, které by upevnilo svobodu a současně zabránilo zneužití státní moci. Byli přesvědčeni o existenci silné vazby mezi ekonomickým řádem a právním řádem a nezastupitelné roli státu při jejich vzniku a udržování.

obrázek k článku

Neexistuje sociální (společenský) smír

Neexistuje nic jako „sociální (společenský) smír“, stejně tak jako neexistuje nic jako „společenská smlouva“.

obrázek k článku

Jak vnímáme čas?

Kontroverzní článek na hraně zákona (leč stále ještě ne za ní) o rozdílech mezi rasami, evoluci, individualismu i kolektivismu a časových preferencích z pohledu rakouské školy ekonomické.

obrázek k článku

Zpomalí konec síťové neutrality porno?

Zastánci státem nařízené síťové neutrality argumentují svobodou, o kterou by mohli přijít. Zapomínají, že než se regulace před dvěma lety zavedla, nikdo jim tu svobodu neupíral. O tom, že zapomínají na svobody druhých, tedy poskytovatelů netového připojení, ani nemluvě.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVII. - John Kenneth Galbraith

Ostře kritizoval neoklasickou ekonomii, především teorie tržních struktur a chování spotřebitele. Chtěl je nahradit vlastními teoriemi, které zásadně a nikdy netestoval ekonomickými ani jinými nástroji.

obrázek k článku

Díky za volnotržní ocenění naší práce

Život má větší představivost, než si nosíme ve svých snech.

obrázek k článku

Práva gayů napravo

Za práva gayů vděčíme pouze levici. Nebo ne?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed