Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

J. T. Gatto: Nepopsaná historie amerického vzdělávání

Šokující popis historie vzniku povinné státní školní docházky, tak jak ji dnes známe nejen v USA, ale víceméně po celém světě. John Taylor Gatto předkládá faktické informace a snaží se odhalit původní úmysly při zavedení povinného školního vzdělávání.

obrázek k článku

Fosilní paliva zachrání svět - opravdu

Ekologové prosazovali v poslední době tři hlavní argumenty, proč se vzdát fosilních paliv: (1) stejně brzy dojdou, (2) alternativní zdroje budou výhodnější a (3) nemůžeme si dovolit snášet klimatické následky jejich spalování. Dnes ani jeden z těchto argumentů nevypadá solidně.

obrázek k článku

Epilog socialismu 08

O zrodu fašismu jako nové životní cesty destrukce.

obrázek k článku

Velikonoční úvaha II

Druhý díl překladu úvah Ludwiga von Misese o významu a působení náboženství - především pak křesťanství - ve společnosti.

obrázek k článku

Velikonoční úvaha I

K letošním velikonočním svátkům Vám přinášíme dvoudílný překlad úvah Ludwiga von Misese o významu a působení náboženství - zvláště pak křesťanství - ve společnosti.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

Poznámka k ekonomické kalkulaci podruhé: Motivace

obrázek k článku

Do jaké míry jsme opravdu svobodní?

Vlastnictví sebe sama je jedno ze základních přirozených lidských práv. Jak uvidíme dále, dalo by se dokonce říct, že je jediným přirozeným lidským právem, neboť všechna ostatní přirozená lidská práva mohou být z práva vlastnictví sebe sama přímo odvozena.

obrázek k článku

Strach aneb Rozděl a panuj

Vládní propaganda KSČ se mohla přetrhnout, aby vzbudila zdání bezprostřední hrozby útoku západních imperialistů. Stejně postupují i vůdci náboženských organizací typu ISIS.

obrázek k článku

Epilog socialismu VII - Osvobození démonů

Dějiny lidstva jsou dějinami idejí. Jsou to ideje, teorie a doktríny, čím se řídí lidské jednání, podle čeho si lidé volí své cíle a prostředky k jejich dosažení. Senzační události, které probudí emoce a upoutají zájem povrchního pozorovatele, jsou pouze vyvrcholením ideologických změn.

obrázek k článku

Pět kroků, jak vyřešit dluhy Řecka

Přes zprávy v tisku, neexistují žádné evropské mechanismy, jak donutit Řecko vystoupit z eurozóny. Řecko bude muset být tím, kdo se rozhodne odejít.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

Účtenková loterie navýší moc státu a poštve daňové plátce proti sobě

Pomocí účtenkové loterie usiluje vláda o posílení vzájemné nevraživosti mezi obchodníky a jejich zákazníky.

obrázek k článku

Zrušte poštovní monopol

V 18. století, stejně jako po tisíciletí předtím, chodil podomní prodejce s vakem na zádech od dveří ke dveřím. Když vídáme tuto zastaralou metodu na ulicích každého města v Americe, namísto v muzeu koloniálního Williamsburgu, víme, že to má na starosti vláda.

obrázek k článku

Epilog socialismu VI - Hereze Trockého

Doktrína ruských bolševiků, italských fašistů a německých nacistů tiše předpokládá, že nikdy nenastane rozkol ohledně otázky, kdo by měl být diktátorem. Mystické síly, řídící chod dějinných událostí, vždy vyberou onoho neomylného vůdce.

obrázek k článku

Vize Partekonu a její kritika: Shrnutí

Místo závěru zde uvede shrnutí toho nejdůležitějšího ohledně poznání a kritiky Partekonu čili participativní ekonomiky tak, jak ho prezentuje M. Albert.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed