Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (II/III)

Druhý díl seriálu, který nás vrací do doby normalizace, o které se můžeme v kronikách dočíst do velkých podrobností. Tentokrát o známých nedostatcích v zásobování.

obrázek k článku

Mýtus FDR

Když John T. Flynn podrobil Rooseveltův mýtus svému kritickému pohledu a strhl z něho jeho slupku, tak vše, co zbylo, je opět jen mýtus. Jeho kniha nebude napadána z pozice faktické chybnosti. S fakty zachází speciálním způsobem.

obrázek k článku

Důsledný liberalismus v tradici Ludwiga von Misese

Co je to program liberalismu? Co znamená slovo “liberální” v hospodářské politice, ve vnitřní politice, v politice vzdělávání a ve finanční politice?

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (I/III)

Tato kronika byla psána i v době tzv. normalizace, čili v době vlády komunismu mezi lety 1970 až 1989. V této stati se podíváme na některé hospodářské aspekty tehdejšího života na středně veliké obci na východní Moravě.

obrázek k článku

Keynesův nekrolog

Kniha dlouze nazvaná Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz, dnes běžně známá pod zkráceným názvem Obecná teorie, vyšla v roce 1936. Tudíž oslavila teprve desáté narozeniny v době, kdy zemřel její autor John Maynard Keynes.

obrázek k článku

Koordinácia bez koordinátora

Žijeme vo veľkej a anonymnej spoločnosti, kde si už nedokážeme sami vyrobiť ani len ten sendvič.

obrázek k článku

Konzervativismus jako víra v zázrak

Konzervatismus není tak plytkým myšlenkovým směrem, aby mu bylo zapotřebí sestupovat na takovou úroveň argumentace oproti alternativním proudům, kterou předvádí ve svém článku slovutný Russell Kirk.

obrázek k článku

Legislativa a právo ve svobodné společnosti

Libertariáni a klasičtí liberálové dlouho usilují o vysvětlení toho, jaký druh práva bychom měli ve svobodné společnosti. Ale často zanedbáváme studování toho, jaký druh právního systému je vhodný pro vyvinutí řádného právního řádu.

obrázek k článku

Odvaha k nečinnosti

Minulý týden jsem navštívil debatu na Brookingově institutu, na níž Roger Lowenstein představil svoji novou knihu o původu Fedu. O této knize lze říci mnohé, ale dnes se budeme zabývat jinou knihou, která nepojednává o počátcích Fedu, ale o jeho nedávném působení.

obrázek k článku

Prečo je nebezpečný salámový rast minimálnej mzdy?

Minimálna mzda sa na Slovensku v roku 2016 opäť zvýši. Tentoraz na 405 eur. Vláda tak prihodila symbolických päť eur k plánovanej štyristovke.

obrázek k článku

Svoboda a sebedůvěra

Míra, do jaké lidé přirozeně důvěřují svým vlastním úsudkům a schopnosti vypořádat se s běžnými záležitostmi života, je spolehlivým vodítkem k tomu, jak svobodnou společnost budou tvořit. Čím větší sebedůvěrou budou disponovat, tím svobodnější společnost lze očekávat.

obrázek k článku

Dva týdny v psychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 19. 7. – 1. 8. 2015

Tento text je reflexí událostí minulých dvou týdnů, které tak či onak souvisí s psychiatrií. 1. Další soud s Barborou Orlovou 2. Agresivní útočník 3. Podřezávající imigranti 4. Argument praxí 5. Vraždící diabetik 6. Odplata nebo obrana?

obrázek k článku

Demokracie jako falešný emoční obranný mechanismus

Psychohistorik Lloyd DeMause vysvětluje korelaci mezi násilným chováním člověka v dospělosti a způsobem jeho výchovy v dětství pomocí tzv. teorie psychogeneze. Čím více týrání v dětství, tím pravděpodobněji dojde k

obrázek k článku

SLEVA V E-SHOPU

V našem obchodě momentálně nabízíme předvánoční 20% slevu na všechno zboží.

obrázek k článku

Zločin a trest v libertariánské společnosti

Tresty ve svobodné společnosti – libertariány trochu opomíjené téma; proč opomíjené? Nejspíše proto, že jej přirozené právo nijak zvlášť neřeší, ač je velmi důležité; a tak i v tomto textu najdete možná více otázek než odpovědí…

obrázek k článku

Kdy, když ne teď? Problém časových preferencí

„Čím dřív, tím líp“, nebo radši „kdo si počká, ten si dočká“? Pojďme prozkoumat, proč vlastně požadujeme u investic pozitivní výnos a jak to, že vysoký trest nemusí odradit zločince od činu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed