Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VIII - Návrhy na vyvlastnění

Předkapitalistická hnutí požadující reformu vlastnictví obvykle kulminovala požadavkem na rovné rozdělení bohatství. Všichni by měli být stejně bohatí, nikdo by neměl mít víc, než má někdo jiný.

obrázek k článku

Ronald Reagan - Protekcionista

Aneb sladké řeči a skutek utek.

obrázek k článku

Recenze: Ekonomix, na první pohled dobré, na druhý ne

Ekonomix od Michaela Goodwina je na první pohled podobným počinem, jako byly Ekonomické nepravidelníky od Modrého ptáka. Autor se snaží zpopularizovat dějiny ekonomického myšlení a přidat k nim i nějaké útržky z hospodářských dějin a to tentokrát v komiksové formě.

obrázek k článku

Bydlení dělníků versus vesničanů v dlouhém 19. století: nástin (II/III)

V tomto díle se zaměříme na bydlení vesničanů v 19.století. Mimo odborné literatury nám mohou být dobrou ukázkou i známé skanzeny.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VII - Solidarismus

Solidarismus se nevyznačuje ani propracovaností své teorie, ani počty svých stoupenců. To, co mu dává jeho význam, je jeho vliv na mnoho z těch nejlepších a nejvýznamnějších mužů a žen naší doby.

obrázek k článku

Mises o rodině

O podobnosti rodiny a tržního hospodářství.

obrázek k článku

Dává smysl volit “menší zlo”!

Není vůbec od věci využít některé k tomu svolné politické strany k šíření našich myšlenek, přičemž čím známější tyto strany budou, tím lépe pro nás.

obrázek k článku

Dává smysl volit “menší zlo”?

Pokud se voleb účastním, znamená to, že jsem se rozhodl akceptovat oprávněnost tohoto systému a budu respektovat jejich výsledek.

obrázek k článku

Bydlení dělníků versus vesničanů v dlouhém 19. století: nástin (I/III)

Dost často se soudí, že divoký kapitalismus 19. století znamenal masové zbídačování obyvatelstva. My se v této stati zaměříme jen na jednu z okolností zbídačování obyvatel v 19. století, a to na okolnost týkající se bydlení nižších vrstev obyvatelstva.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VI - Cechovní socialismus

Cechy, jako organizace výrobců v jednom průmyslovém odvětví, stojí tváří v tvář státu, jakožto organizaci spotřebitelů. Stát má právo cechy zdaňovat a regulovat jejich cenovou a mzdovou politiku.

obrázek k článku

O legitimitě a svědomí

Sadistický masový vrah mučí a vraždí ve svém sklepě hluboko pod zemí jednu oběť za druhou; úchylka dotyčného je však ještě o něco komplikovanější – vzrušuje ho, když jej při tom řádění někdo sleduje. A zde přicházíte na scénu Vy, vážený čtenáři; onen psychopat Vás totiž ulovil.

obrázek k článku

Proč nelze dosáhnout svobody prostřednictvím politického procesu

Pokud politické, demokratické volby nejsou cestou ke svobodě, jak jí tedy dosáhnout? Jedinou autentickou cestou k ní je změna lidského myšlení. To, co nakonec zapříčiní takovou změnu, je těžké jednoznačně určit.

obrázek k článku

Pravicový populismus

Rothbard a část jeho textu zabývající se pravicovým populismem a jeho programem.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu V - Plánované hospodářství

Socialismus plánovaného hospodářství se liší od státního socialismu Hohenzollernů především faktem, že privilegovaná pozice při kontrole hospodářství a distribuci příjmů nepatří junkerům a byrokratům, ale bývalým podnikatelům.

obrázek k článku

Keď trh buduje veľkomestá

Svet čaká veľká výzva. Celkový počet ľudí žijúcich v mestách má na celom svete vzrásť do roku 2050 o vyše 2 miliardy. Pričom veľkú časť tohto urbánneho rastu sa odohrá v rozvojových krajinách.

obrázek k článku

Příspěvek k rozpravě o původu peněz

Pro vznik peněz existují dvě teorie. První říká, že se peníze vyvinuly z barterové směny. Druhá tvrdí, že peníze vytvořil stát.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed