Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Proč chudí nemají rádi bohaté?

Jednoduchou odpovědí na otázku položenou v názvu článku by bylo: protože chudí bohatým závidí. Byla by to odpověď vcelku pravdivá, nedotkla by se bohužel jádra problému, který stojí za bližší prozkoumání.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Osoba, která zakřičí hoří! v zaplněném divadle

V argumentech proti svobodě slova je ten, kdo křičí „hoří!” výstavní kus. Toto je přesně ten případ, kde se zdá, že se všechny strany, shodují, že právo na svobodu projevu není tak důležité jako jiná práva.

obrázek k článku

Volné trhy jsou regulované

Základní pohled na ekonomie od dob Adama Smithe dále je ten, že trhy jsou schopny vyprodukovat řád bez plánování (human design oproti human action).

obrázek k článku

Ekonomické bajky: recenze knihy

Jestliže cítíte, že na ekonomickém přístupu lorda Keynese je něco shnilého a jste-li obdivovateli libertariánského přístupu, měli byste do své knihovny určitě přidat i bratry Schiffovy.

obrázek k článku

Vzdělání pro chudé aneb nezapomínejme na charitu

V tomto příspěvku se podíváme na charitativní financování vzdělání a zejména jeho zpřístupnění chudým, pomocí tzv. školských spolků v našich zemích v době před první světovou válkou (případně i za první republiky), tj. před vznikem státu blahobytu, tak jak ho známe dnes.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Klamné vábení demokracie

Téměř každý den se mě někdo ptá na názor ohledně toho, co bychom měli udělat s tou či onou osobou, organizací či skupinou. S čím bychom si měli dělat starosti není ani tak odpověď, jako samotná otázka.

obrázek k článku

Zmatení kolem Greshamova zákona

Je velkým nedorozuměním spojeným s Greshamovým zákonem věřit, že tendence k vytlačování dobrých peněz špatnými činí vládní emisní monopol nezbytným.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Paličák

Zkuste si představit, jakým problémům musí čelit developer, jehož plánem je zbourat ulici plnou rozpadlých domů a na jejich místě vybudovat moderní obytný komplex, plný zahrad, bazénů, balkonů, a mnoha dalších doplňků pohodlného bydlení.

obrázek k článku

Zmenšovanie úlohy štátu: lekcie z Nového Zélandu

Ak si myslíte, že nie je možné dramaticky redukovať počet štátnych zamestnancov, radikálne rušiť regulácie a dotácie odvetví, či zaviesť aj do takých sektorov ako je vzdelávanie manažérsky prístup, tento prepis jeho prednášky je určený presne pre vás.

obrázek k článku

Internet je spontánní řád

Účelem dnešního příspěvku je poukázat na vysokou podobnost mezi internetem a svobodným trhem a identifikovat příčiny této podobnosti.

obrázek k článku

Jak duševní vlastnictví brzdí volný trh

Není potřeba uvalovat umělou vzácnost na myšlenky, abychom je přiblížili fyzickým zdrojům, které jsou – bohužel – vzácné.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nebeská mana?

Myšlenka, že potřeba jednoho člověka je povinností druhého člověka, se u většiny lidí zakořenila tak hluboko, že revoluce, nepokoje a demonstrace jsou ve světě téměř na denním pořádku.

obrázek k článku

III. čtvrtletní setkání libertariánů

Pozvánka na další sraz libertariánů

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Šmelinář

Můžeme rozlišit mnoho rozdílných vzorů. Nejčastější námitkou je, že zisky, na rozdíl od jiných zdrojů příjmu jako třeba mzdy, nájemné, nebo dokonce úrok (platba za riziko spojené s čekáním), jsou nevydělané. Zisk není spojen s žádnou poctivou prací či námahou, které by tento výdělek ospravedlnily.

obrázek k článku

Rovnost a kapitalismus

Asi nejobvyklejší námitkou proti kapitalismu je skutečnost, že vytváří mezi lidmi nerovnosti v bohatství a příjmech. Četnost těchto obvinění svědčí o tom, že leží v žaludku mnoha lidem. Je to totiž tak uvěřitelné!

obrázek k článku

Keď budem veľký, chcem byť smetiar

Prišiel nám platobný výmer, zaplatiť poplatok za komunálne a drobné stavebné odpady. Každý člen rodiny ma zaplatiť 21,9€ za každo-týždenný odvoz odpadu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed