Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část X.

Třetí strany, které nejsou stranami smlouvy a nejsou v „zasvěcenosti“ se smluvním zavazovatelem nebo zavázaným, nejsou spoutány smluvním vztahem.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 6. Jak obchod mění naši životní úroveň

Ne vše, co děláme dobře, stojí za to dělat. A dokonce věci, které stojí za to dělat nyní, nemusí stát za to dělat zítra. Soběstačnost je cesta k chudobě. Inovace a obchod jsou cestou k prosperitě.

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část II.

Jestliže je konečná pravomoc interpretovat ústavu dána státnímu Nejvyššímu soudu, potom existuje nevyhnutelná tendence Nejvyššího soudu souhlasit se stále rostoucí mocí jeho vlastního státu.

obrázek k článku

Trhy neselhávají

Asi každý, kdo se na nějakém stupni vzdělání setkal s předmětem alespoň vzdáleně se dotýkajícím veřejné správy, byl poučen, že jeden z hlavních důvodů existence státu je tržní selhání.

obrázek k článku

Středověký Island

Historie Islandu se začíná psát kolem roku 870, kdy na ostrov připlouvají první kolonizátoři. Značná část jich pochází z Norska, kde právě nad většinou území usurpoval moc Harald Krásnovlasý.

obrázek k článku

Štát, demokratické voľby a sloboda

Pred niekoľkými rokmi som zastával názor, že každý štát pôsobí viac zlého ako dobrého, a že každá oblasť, kam štát pchá svoje špinavé paprče, by na tom bola lepšie, keby tam tie svoje paprče nepchal.

obrázek k článku

Časová preferencia, úrok a marshmallow

Zlý bankár. Žiadne marshmallow.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část IX.

Zákony by měly chránit právo jedince na jeho tělo a právo legitimně získávat vzácné zdroje (majetek). Neexistuje přirozené právo k myšlenkovým objektům – k jedincovým duševním inovacím a výtvorům – ale pouze ke vzácným zdrojům.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 5. Komparativní výhody

Před téměř dvěma sty lety David Ricardo objevil na směně něco, co není úplně triviální, a začalo se tomu říkat komparativní výhody. Následuje příběh, který nám dovolí společně prozkoumat tajemství obchodu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část I.

Hlavní podstatou libertariánských myšlenek je oponovat jakékoliv a veškeré agresi proti vlastnickým právům jedinců na jejich vlastní osobu a na materiální objekty, které dobrovolně nabyli.

obrázek k článku

Hvězdičko blýskavá

Zdá se, že nejznámějšího českého ekonoma, Tomáše Sedláčka, potkal osud americké ekonomické superstar, Paula Krugmana.

obrázek k článku

Přechod od monarchie k demokracii (1789–1918)

Dědičné monarchie reprezentují historický příklad vlád vlastněných soukromě a demokratické republiky zase vlád ve veřejném vlastnictví.

obrázek k článku

Evropské dluhové impérium a ekonomie podle Tomáše Sedláčka

Půjčit MMF je holé šílenství. O tom by nemělo být v ekonomii sporu. Přesto se ekonomové z většiny různých spekter staví na stranu politiků a přicházejí s argumenty, proč půjčit peníze na záchranu eurozóny.

obrázek k článku

Socializmus, alegória.

Profesor ekonómie zaviedol v triede známkový socializmus.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část VIII.

Co je tedy skutečně špatného na uznávání „nových“ vlastnických práv? Koneckonců jelikož nás nepřetržitě obohacují nové myšlenky, umělecká díla a inovace, jaká je újma na tom, jít s dobou a uznat nové formy vlastnictví?

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 4. Odkud se berou ceny?

Proč jsou kabriolety dražší? Proč je skotská, která zrála 21 let, dražší než skotská, která zrála 10 let? Proč jsou červené papričky dražší než zelené? Proč vydělávají zaměstnanci Wal-Martu méně než průměrný dělník v USA?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed