Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Kdo vlastní Amazonský prales?

Ne, Amazonský prales nevlastníme my. Kdokoli ho chytí, může si ho nechat. A měl by si ho užít dobře, přeměnit nevyužívané zdroje na statky, které lidé poptávají, ať už se bude jednat o ekologické parky či ozdobné sandály.

obrázek k článku

Soukromá MHD v minulosti a současnosti

V dřívějších dobách bývalo a provozování MHD bylo podnikání jako každé jiné. V tomto příspěvku se podíváme (nejen) na soukromý provoz MHD v našich zemích za Rakouska-Uherska a tzv. první republiky.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Boj proti nerovnosti

Někteří lidé nahlížejí na bohaté jako na někoho, kdo disponuje nespravedlivě velkým podílem bohatství; přitom však opomíjejí vysoké riziko selhání, které bohatí lidé před dosažením bohatství podstoupili.

obrázek k článku

Zvrátenie zákona alebo neomerkantilizmus v Európe

Vždy, keď sa v obci niečo vybuduje z eurofondov, všetci sa radujú. Obyvatelia majú novu službu, starosta voličské hlasy, agentúra províziu, podnikateľ zákazku a Európska únia novu modrú tabuľu. Skoro sa zdá, že svet nemôže byť krajší.

obrázek k článku

Hlavní poslání úspor a kapitálu

Predátorské třídy vykořisťovatelů chtějí sklízet, ačkoliv nezaseli. Majitelé pozemků, kapitalisté a podnikatelé si přivlastňují to, co právem náleží pracovníkům, kteří to vytvořili. Všechno zlo na světě je nevyhnutelným důsledkem těchto původních chyb.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Šovinistické prase

Ženské emancipační hnutí je směsicí různých programů a je složené z různých skupin s rozdílnými cíli. Intelekt schopný rozlišování může některé z těchto cílů přijmout a jiné odmítnout.

obrázek k článku

Euroúředníci všech zemí, množte se!

Není divu, že slovo úředník okamžitě vyvolá představu bezbřehé korupce.

obrázek k článku

Lhaní o Libyi

Tvůrci Ústavy dali Kongresu moc vyhlašovat válku v přesvědčení, že volba jít do války – volba, která často ovlivní stovky tisíc lidí a změní běh dějin – by neměla ležet na jedné chybující lidské bytosti.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - III. Inflace

Chmurné obrázky německých dělníků vyplácených po několika hodinách, aby z jejich výplaty vůbec něco zbylo, musí strašit každého ekonoma. Přesto si ale řada z nich myslí, že pokud se hyperinflaci podaří zkrotit na „rozumnou mez“, pak bude mít inflace blahodárný účinek.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nedoceněný význam nerovnosti

Pokud příštích padesát let přinese obdobné technologické skoky jako uplynulých padesát let, můžeme očekávat nárůst počtu miliardářů, čímž vzroste nejen hodnota nejvyššího příjmového kvintilu, ale také užitek nás všech z tohoto technologického pokroku.

obrázek k článku

Spoločný konsolidovaný základ dane z príjmu práv. osôb – Ikarov komplex EÚ?

Všetci sme si vedomí faktu, že EÚ lieta nebezpečne blízko Slnka, čo sa týka finančných záležitostí.

obrázek k článku

Raketoplán dolétal. Konečně!

Raketoplán měl přepravovat náklad za $118 za libru (0,45kg) nákladu. Finální jednotkové přepravní náklady však dosahovaly $27 000 za libru.

obrázek k článku

Ako ubrániť spoločnosť proti Andersom z Nórska

Ako už každý určite vie, v piatok sa stala v Nórsku katastrofa. Dorazili k nám šokujúce správy o streľbe na ostrove Utoya, kde zahynuli a boli zranení desiatky ľudí.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Stávkokaz

Jedním z nejrozšířenějších názorů je, že stávkokaz je prachšpatná osoba. Je bezohledný a zákeřně hraje se „šéfem“. Šéf a stávkokaz dohromady kují pikle, aby připravili odboráře o jejich práva a pracovní místa, která jim legitimně náleží.

obrázek k článku

Norwegian Tournament 2011

Sotva utichly výstřely na srazu norské dělnické strany, už se ozývají výstřely nové, mířené proti naší svobodě.

obrázek k článku

Argument pre radikálny idealizmus

Libertarián by mal byť teda niekto kto by stlačil tlačidlo, ak by existovalo, pre okamžité zrušenie každej invázie slobody.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed