Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Vyděrač

Odpovědět na otázku, zda je vydírání opravdu nelegitimní, není na první pohled vůbec těžké. Jedinou odpovědí by na ni byla nejspíše jiná otázka: „Proč se na to vůbec ptáte?“ Vždyť vyděrači přeci druhé vydírají. A co může být horší? Vždyť vyděrači tají i z těch nejosobnějších tajemství těch druhých.

obrázek k článku

Světlo na konci tunelu

Je ono světlo na konci tunelu radostná budoucnost nebo přijíždějící rychlík?

obrázek k článku

Ekonomie Tomáše Sedláčka

V ekonomii mají bezpochyby svoje nezastupitelné místo také popularizátoři a „vypravěči příběhů“, protože realizace ekonomických poznatků v politice a praxi bude vždy více záležet na veřejném mínění než na tom, co se píše v odborných časopisech.

obrázek k článku

Recenze The Not So Wild, Wild West

Vlastnická práva vznikají tam, kde je potřeba. Vznikají spontánně, aniž by je někdo za zvuku fanfár vyhlásil z hradeb. A především vznikají z důvodu dobrovolné, mírumilovné potřeby lidí zabránit konfliktům o vzácné zdroje.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Najímání a propouštění - kde je spravedlnost?

Proč někoho firma vůbec v prvé řadě najímá? Činí tak zaměstnavatel proto, aby dal někomu vydělat na chleba a snížil domácí míru nezaměstnanosti? Jistě že ne! Podnikatelé zakládají podniky v honbě za svým zájmem.

obrázek k článku

Proč nemohou všichni dostávat stejně

Veškeré úvahy o nespravedlnosti světa jsou dány především vlastním relativním pohledem na něj. Nedokážeme objektivně říci, co je dobré pro všechny či pro někoho jiného. Vždy dokážeme říci pouze to, co je dobré pro nás.

obrázek k článku

Súkromné vs. štátne súdnictvo

Pod súkromných súdnictvom si treba predstaviť subjekt, ktorý si strany dobrovoľne zvolia pri riešení sporu a ktorý nie je regulovaný štátom.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nevládní padělatel peněz

Slovník definuje „padělané“ jako „falešné; zhotovené bez oprávnění; vyrobené jako imitace za účelem podvodu vydávání falešné kopie za originál.“ Padělání je tedy druhem podvodu.

obrázek k článku

Podvody centrálních bank

V předchozích letech byla hlavním argumentem centrálních bank pro snižování sazeb rekordně nízká inflace, kterou se údajně dařilo udržovat na stabilních hodnotách. Proč tedy vznikaly bubliny, když jednotlivé položky uvedené ve spotřebním koši rostly rekordně pomalu?

obrázek k článku

Štát vytvára chudobu

Sloboda prináša prosperitu.

obrázek k článku

Zamyšlení o duševním vlastnictví

Pomáhá duševní vlastnictví blahobytu společnosti? Možná. Ale je tento koncept morálně čistý?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Přerozdělování příjmů a bohatství

Návrhy volající po vyšších daních způsobují, že je to stát namísto produktivního jedince, kdo rozhoduje o toku peněz. Rozdělení bohatství se tak stává nezávislým na produktivitě příjemce rozdělovaných peněz.

obrázek k článku

Zajímavé časy

Ačkoliv nejsem příznivcem doomsayingu, při sledování současných událostí těžko hledat pozitivní výhledy.

obrázek k článku

Proč padají akciové trhy?

Všechno, co vláda a Fed od poslední krize udělali, bylo špatně a ekonomické „fundamenty“ jsou proto stále příšerné.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Inzerent

Reklama má již dlouho dobu špatnou pověst. Argumenty proti ní jsou detailní a zdánlivě neúprosné. Tvrdí se, že reklama vábí lidi a nutí je kupovat si produkty, které by si jinak nekupovali. Loví strach a psychologické slabosti lidí.

obrázek k článku

Zodpovědnost a nenasytnost

Krize oslavila už více jak rok a naplno ji teď pociťuje i celá Evropa. Závěry typu „Evropa se s krizí vyrovná mnohem lépe než USA“ nebo „záležitost problémových bank je pouze věcí Spojených států“ se ukázaly jako naprosto liché.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed