Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Decentralizace všeho: Svět bez prostředníků na dosah

Technologie nás přivedly na kraj nové éry, ve které se jedinci budou moci obejít bez řady institucí, které zatím leckomu zdají zcela nenahraditelné. Kryptoměny mají potenciál nahradit a marginalizovat finanční instituce – ale to je jenom začátek.

obrázek k článku

Nemocné zdravotnictví. Nakazilo se státem

V prosinci dostane Česko nového ministra zdravotnictví, třináctého za posledních patnáct roků. Před nástupem do funkce hlásil, že člověk musí mít jistotu, že dostane stejnou péči jako každý jiný. Má to dva háčky.

obrázek k článku

Pokec s centrálním plánovačem

Zajímalo mě, jakým mechanismem vymýšleli ceny. Podle toho, co mi říkal, jsem pochopil, že není pravda, že by ceny „opisovali“ z cen na Západě, ale určovali je podle politického zadání: ÚV či vláda rozhodli priority statků a oni na úřadě podle toho vymýšleli konkrétní vhodné poměry cen úplně všeho.

obrázek k článku

Nekriminalizujme, obdivujme

Živnostníkům nezbývá, než se všem šíleným přibývajícím výmyslům pánů zákonodárců, jakkoliv se jim nelíbí, přizpůsobovat nebo se životností skončit. Přitom by to mělo být přesně naopak.

obrázek k článku

Patálie s Kahn-Keynesovým investičním multiplikátorem

Studium vysokoškolských skript a učebnic z mainstreamové ekonomie přináší někdy dost podivné závěry. Jeden takový případ si ukážeme na příkladu tzv. Kahn-Keynesova investičního multiplikátoru, někdy zvaného jen investiční multiplikátor.

obrázek k článku

Nepochopené libertariánství

Libertariánská „politika“ je složitější, nenabízí rychlá instantní řešení, neslibuje nereálné, a tak se může jevit jako bezcitná a krutá. V libertariánství je však silně zakořeněná etika. Odmítání státního násilí a omezování osobní svobody je zcela kompatibilní s empatií a „lidskou tváří“.

obrázek k článku

Od malého občánka k poslušnému občanovi

V tomto článku se můžete dočíst o nejrůznějších aspektech škodlivosti povinné školní docházky; zdaleka nejde jen o násilné donucení, státní propagandu a indoktrinaci – bohužel je toho ještě více.

obrázek k článku

O systému a lidech

Správný může být ten systém, který bere v potaz lidské nedokonalosti a počítá s nimi. Pokud jeden systém předpokládá, že se lidé rádi dělí, zatímco druhý rozumí jejich potřebně směnit zboží, pochopitelně ten první nebude úspěšný. Neplatí žádné „špatní lidé, vyměňte je za jiné“.

obrázek k článku

Oživovanie Západu

Kniha Patricka Buchanana Smrť Západu poukazuje v prvom rade na spoločenský problém a zaslúži si čo najväčšie publikum; Buchanan však svoju kritiku ani náhodou nedotiahne do konca.

obrázek k článku

PPPP: Přednášky v Paralelní Polis pokračují

Dnes je další přednáška v Paralelní Polis; všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Další směřování Mises.cz

Kam bude dál směřovat Ludwig von Mises Institut? Jak vypadá nový web? Co s tím má společného Liberální institut? To vše se dozvíte v tomto článku.

obrázek k článku

Bitcoin: Nejdřív vás ignorují…

…pak se vám smějí, pak s vámi bojují, pak jste vyhráli. Zdá se, že bitcoin spolu s ostatními kryptoměnami se právě posunul do třetího stádia. Evropská centrální banka totiž začala otevřeně mluvit o nebezpečí konkurence vůči sobě samé.

obrázek k článku

Claude Frédéric Bastiat: Mezi Francouzskou revolucí a revolucí mezního užitku (III/III)

Poslední díl věnující se životnímu dílu Frédérica Bastiata. Tentokrát především přirozeným právům, svobodě směny a volnému obchodu.

obrázek k článku

Jak zreformovat školství bez politiků? Začněme věřit dětem

O ztracené generaci dětí, kterým školství vštípilo, že na to nemají nebo je vrhlo do života zmatené, čeho v životě vlastně chtějí dosáhnout.

obrázek k článku

Claude Frédéric Bastiat: Mezi Francouzskou revolucí a revolucí mezního užitku (II/III)

Druhý díl o Bastiatovi, tentokrát o jeho největších přínosech rakouské ekonomické škole.

obrázek k článku

Castro jako minimální mzda

Musíme se zbavit sympatií pro Castra. To je ale také jen první krok. Naším konečným cílem je zbavit se omylů, které Castro představuje. Castro je jako Velký Bratr přímo z 1984.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed