Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

O policajtech a lidech

Policie je víceméně k ničemu a lidé by měli pochopit, že bránit se musejí sami, protože to za ně nikdo jiný neudělá. Státní propaganda, která se snaží tento fakt zastírat, je pak samozřejmě velmi nebezpečná.

obrázek k článku

Ministr školství už ví: Antivize 2020

Ministr školství Marcel Chládek letos představil svoji vizi pro vzdělávání do roku 2020. Je plná rovnostářství, zpátečnictví, etatismu.

obrázek k článku

Klasici 1.3. - Vliv Sayova Pojednání

Jedním klíčovým rozdílem mezi Sayem a Smithem byla čirá jasnost a zřejmost Sayova Pojednání. Say tak trochu správně nazval Bohatství národů „čirým chaosem“ a „chaotickou sbírkou správných myšlenek bez rozmyslu naházených na množství pozitivních pravd“.

obrázek k článku

Epilog socialismu III - Diktátorský, antidemokratický a socialistický charakter intervencionismu

Mnoho obhájců intervencionismu se podivuje, když jim člověk řekne, že podporou intervencionismu podporují antidemokratické a diktátorské tendence a zavedení totalitního socialismu.

obrázek k článku

Vize Partekonu a její kritika: Existence černého trhu, potřeby a problém ekonomické kalkulace

Ve své knize "Partekon: participativni ekonomika" se M. Albert ptá, zda nevzniknou v Partekonu černé trhy. Dle něj si lze představit různé způsoby, jak v různých Participativních ekonomikách švindlovat.

obrázek k článku

Mises.cz hledá editora a redaktory

Ludwig von Mises Institut CZ-SK se chystá změnit koncept fungování portálu mises.cz, na kterém se nacházíte. V souvislosti s tím hledáme zejména nového editora a aktivní autory.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

Klub za prázdnou Prahu II: Každá změna je změna k horšímu

I kdyby úředníci, kteří sestavují územní plán, ti nejlepší z nás a měli na paměti nakrásně jen naše blaho, stále budou narážet na všechna omezení, která centrální plánování má. Nikdy nedosáhnou efektivity milionu lidí, kteří by novou výstavbu řídili – ať přímo, či nepřímo – svým jednáním.

obrázek k článku

Bastiat - Petice za zákaz slunce a jiné absurdity ekonomie

V našem eshopu ode dneška naleznete novou knihu vynikajícího ekonoma Frédérica Bastiata.

obrázek k článku

Klub za prázdnou Prahu I: Na to jak je Praha malá, je dost velká

Kdyby bylo na věčných zakazovačích, těžko byste na Staroměstském náměstí našli unikátní mix stavebních slohů a těžko byste mohli obdivovat sakrální stavby přestavěné Janem Blažejem Santinim.

obrázek k článku

Klasici 1.2. - Say, de Tracy a Jefferson

Prezident John Adams sdílel postoj zastánce ultra-tvrdé měny a stoprocentního rezervního bankovnictví blízký Jeffersonovi a de Tracyho Pojednání oslavoval jako nejlepší knihu o ekonomii, která kdy vyšla.

obrázek k článku

Epilog socialismu II - Selhání intervencionismu

Ačkoliv kapitalismus zůstává hospodářským systémem moderní západní civilizace, politiky všech západních národů jsou dnes pod vlivem naprosto antikapitalistických idejí. Cílem těchto intervencionistických politik je nahradit kapitalismus smíšenou ekonomikou.

obrázek k článku

Vize Partekonu: (Ne)vyvážené komplexy pracovních činností III

Stanovení vyvážených komplexů pracovních činností je velmi arbitrární a nepřesné, což bude mít záporný vliv na výrobní strukturu ekonomiky a opět na výši produkce.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

Návrat starých časů: Kapitola 43

Román o znovuobjevení kapitalismu od Henryho Hazlitta – „Pokud by byl kapitalismus zničen, bylo by nezbytné ho znovu vynalézt – a tento objev by se právem zařadil mezi největší objevy v dějinách lidstva. To je hlavním poselstvím mé knihy.“

obrázek k článku

Klasici 1.1. - Smithovské dobytí Francie

Úpadek fyziokracie urychlil úsvit Francouzské revoluce. Revoluce byla v první řadě sama o sobě příliš silně politická, aby umožnila udržet zájem o ekonomickou teorii.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed