Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dostali sme sa vôbec z anarchie?

Významný bod sporu medzi libertariánskymi teoretikmi a mysliteľmi, tak dnes, ako tomu bolo vždy, sa zameriava na večnú otázku, či môže človek žiť v absolútnej anarchii, alebo či je minimálny štát absolútne nevyhnutný pre maximalizáciu slobody.

obrázek k článku

Státní teorie peněz (3/3)

Mezi stoupence chartalismu se hlásí Charles Goodhart, kterého bychom mohli pokládat za dnešní nejprominentnější postavu tohoto proudu (bývalý člen výboru pro měnovou politiku Bank of England, profesor na London School of Economics, autor Goodhartova zákona).

obrázek k článku

Dějiny 5.1. - Luther, Kalvín a státní absolutismus

Přes mnoho rozdílů se spolu Martin Luther a Jan Kalvín, jejichž nové náboženské sekty si rozdělily severní Evropu, v některých hlavních myšlenkách shodli.

obrázek k článku

Německo v plamenech

Dnes si připomínáme smutné výročí, a totiž uplynutých osmašedesát let od bombardování Drážďan na sklonku druhé světové války.

obrázek k článku

Occupy Noama Chomskeho: nejasná zpráva 99 procentům - II. díl

Uveďme nyní několik poznámek k Chomskym zmíněné nerovnosti. Z výše uvedeného je patrné, že k nerovnosti (příjmové a majetkové) musí docházet i v demokratické společnosti.

obrázek k článku

Occupy Noama Chomskeho: nejasná zpráva 99 procentům - I. díl

Významný lingvista Noam Chomsky vydal minulý rok útlou knihu s názvem Occupy. Tato kniha reaguje na stejnojmenné hnutí ve Spojených státech a má ambici přispět k lepší a více rovnostářské budoucnosti.

obrázek k článku

Veřejný sektor II: Ulice a silnice (II.)

Spor není v tom, že by doprava neměla být regulována; samozřejmě, že pravidla jsou zapotřebí. Kriticky důležitý je však fakt, že pravidla vždy určuje vlastník a správce silnic.

obrázek k článku

O divadlech závislých na veřejných dotacích

… aneb opravdu se divadla bez dotací neobejdou?

obrázek k článku

Co je a co není vidět: II. Demobilizace

S národem se to má podobně jako s jednotlivcem. Jestliže chce uspokojit nějakou svoji potřebu, musí se přesvědčit, zda toto uspokojení je hodno vynaložených nákladů.

obrázek k článku

Dějiny 4.10. - Sprosté loučení: Bouře nad jezuity

Mladý Pascal se důvtipem věnoval jansenistickému sporu a útoku na jezuity, především na Escobara, které vinil z domnělé slabosti v otázce lichvy.

obrázek k článku

Státní teorie peněz (2/3)

Zajímavou výzvu pro teorii spontánního vzniku peněz představuje práce profesora Michaela Hudsona a jím založené ISCANNE (International Scholars Conference on Ancient Near Eastern Economies), mezinárodní skupiny asyriologů a archeologů.

obrázek k článku

Státní teorie peněz (1/3)

Rakouský pohled vznik peněz bude většině čtenářů tohoto webu nepochybně znám. Ve třech článcích se proto pokusíme vyhlédnout za hranice vlastních doktrín a kriticky se vypořádat s konkurenční peněžní doktrínou.

obrázek k článku

Musí být hasiči veřejně placení?

V současnosti je v České republice řada hasičských sborů placena z veřejných prostředků a sborům dobrovolných hasičů přispívají obce, anebo je rovnou zřizují. Je však pro existenci služeb hasičů nutné, aby byli tito placeni z veřejných prostředků?

obrázek k článku

Zahraniční investice

Někteří lidé tvrdí o programu ekonomické svobody, že je negativní. Říkají: „Co vy liberálové vlastně požadujete? Jste odpůrci socialismu, vládních intervencí, inflace, odborových svazů, dovozních cel…, jste odpůrci všeho.“

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: 1. Přirozený a umělý společenský řád

Jsme si skutečně jistí, že mechanismus společnosti je podroben nějakým obecným zákonům stejně jako mechanismus nebeských těles? Jsme si skutečně jisti, že tvoří harmonicky organizovaný celek?

obrázek k článku

Užijte si to

Debata kolem výsledku voleb mi připadá zcela prázdná a jako obvykle v ní zcela chybí pointa celého problému, kterou je totiž samotná problematická podstata demokracie.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed