Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část III.

Jelikož silný odstrašující prostředek je mnohem lepší než vřelé přivítání a proklamování „práv“ příjemců pomoci, libertariánská pozice je taková, že volá po totálním zrušení státního sociálního systému a po spolehnutí se na soukromou charitativní činnost.

obrázek k článku

Jó, třešně zrály

KSČM byla v posledních volbách jediná strana, která si výrazně polepšila. Politická scéna směřuje do pekel. Nebo jen v pekle setrvává?

obrázek k článku

Olympiáda očima ekonomie

Nedávno nám skončily jubilejní 30. letní olympijské hry. Tentokrát se konaly v poněkud nervózní atmosféře v Londýně.

obrázek k článku

Dějiny 3.3. - Užitek a peníze: Buridan a Oresme

Mikuláš Oresme neměl žádné iluze o důvodech opakovaného královského znehodnocování. Jak sám napsal: Pokud by král „použil obvyklou lež tyranů, že užívá zisk ze znehodnocování k veřejnému dobru, nemohli bychom mu věřit, protože by mi mohl vzít kabát a tvrdit, že ho potřeboval ke službě veřejnosti.“

obrázek k článku

Najväčšia fabulácia v histórii európskeho projektu

O čom je v skutočnosti EÚ.

obrázek k článku

Recenze: Walk Away

Realitné bankroty a libertariánska etika.

obrázek k článku

Práce načerno, aneb kdo je tady parazit

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, člen údajně pravicové TOP09, se snaží, kudy chodí, obhajovat svá opatření namířená proti tzv. nelegální práci.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část II.

Důležitou roli v bobtnání závislosti na sociálním systému je také čím dál menší výskyt překážek, které stojí v cestě čerpání sociální pomoci. Hlavní takovou překážkou vždy bylo stigma, které člověk jdoucí si pro sociální dávky cítil – pocit parazitování a žití na úkor produkce.

obrázek k článku

O zdrojích, plýtvání a růstu

Růst je tak možný jen do té míry, do jaké je omezená lidská invence. To, co dnes nevnímáme jako možný zdroj, jako něco užitečného, může vypadat zcela jinak v očích budoucích lidí.

obrázek k článku

Mají rodiče právo ničit zdraví svých dětí?

Někteří rodiče se o své děti nestarají, jiní jim zas v dobré víře ubližují. Jak dlouho to bude stát ještě přehlížet?

obrázek k článku

Dějiny 3.2. - Absolutismus a nominalismus: Rozpad tomismu

Spolu s nástupem absolutistického státu vznikaly i teorie absolutismu a zastínily doktríny přirozeného práva. Konec konců, přijetí teorie přirozeného práva znamená, že stát musí sám sebe omezit pod diktát přirozeného či božího práva.

obrázek k článku

Socializmus: problém vlastníctva, alebo vedomosti?

Hayekova mylná predstava o povahe socializmu je príznakom fundamentálnej chyby v jeho myslení, ktorá sa prejavuje nie len v ekonómii, ale predovšetkým v jeho politickej filozofií.

obrázek k článku

Systematická siesta

Zatímco ve fotbalovém světě mají Španělé v posledních pěti letech spoustu důvodů k radosti, jejich ekonomická situace je ve zcela odlišné situaci.

obrázek k článku

Čí jsou lázně Kyselka? Naše?

Už nějakou dobu médii proplouvá kauza lázní Kyselka, jejichž areál z 2. poloviny 19. století nechává současný majitel ledabyle chátrat.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část I.

Skoro každý, bez ohledu na ideologii, souhlasí, že s rozpínajícím se nekontrolovatelným sociálním systémem v USA – systémem, ve kterém čím dál více lidí žije jako pasivní paraziti na činnosti ostatních – je něco hodně v nepořádku.

obrázek k článku

Triedny konflikt

Je začiatok devätnásteho storočia, Napoleón je definitívne porazený, obnovená je monarchia. Ústredými postavami Le Censeur Européen sa stávajú mladí intelektuáli Charles Comte a Charles Dunoyer.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed