Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Koalice vepřových hlav

Stát je zlo, čiré zlo. Je jedno, jestli v jeho čele stojí oranžoví nebo modří.

obrázek k článku

Latinskoamerický cirkus: Argentina vs. Chile

Jednou z mnoha krajin, kde populismus zvítězil nad liberalizací, svobodou a koneckonců i nad tvrdou prací, byla Argentina.

obrázek k článku

Americký rozpočet a Obamova vize

Obamův rozpočet je tak neuvěřitelně naivní, že jej může nekriticky přijmout snad jen adolescentní publikum.

obrázek k článku

Ludwig von Mises: Byrokracie

upoutávka na recenzi knihy

obrázek k článku

Matematika versus ekonomická logika

Někteří ekonomové tvrdí, že jediné smysluplné řešení ekonomických problémů poskytují matematické metody, a ekonomy používající logiku dokonce označují jako „literární“ ekonomy.

obrázek k článku

Murray Rothbard by dnes oslavil 85 let

obrázek k článku

Pensijní deforma

Asi se po dlouhé době na něčem shodnu s levicí... Konkrétně na tom, že premiér Nečas nám namísto snesitelného stáří připravuje na stará kolena pořádný nečas.

obrázek k článku

Pokles ekonomické svobody

Mezi lety 1980 a 2007 existoval postupný ale stabilní pohyb směrem k ekonomické svobodě. Nicméně když začal svět čelit finanční nestabilitě a ekonomickému poklesu v roce 2008, průměrné hodnocení ekonomické svobody poprvé po několika desetiletích spadlo.

obrázek k článku

Stát čistí trh

Stát se rozhodl, že bude nyní po nějakou dobu páchat dobro v oblasti finančního poradenství. Vláda chce totiž vyčistit trh finančních poradců.

obrázek k článku

Směrem k národnímu socialismu

Podnikatel musí nejenom vzorně dodržovat zákony, ale také podlézat státním úředníkům.

obrázek k článku

Jak volný trh chrání životní prostředí

Měli bychom být připraveni dát šanci tržnímu přístupu k ochraně životního prostředí, který zde existoval v minulosti a i v současnosti by mohl sloužit lépe než stávající systém. V dlouhém období je soukromé vlastnictví nejefektivnějším ochráncem životního prostředí.

obrázek k článku

Peníze jsou kořenem všeho dobra

Peníze nejsou zlo. Jsou nezbytným a nepostradatelným prostředkem pro to, aby se lidský život vůbec mohl pozvednout nad úroveň zvířecí existence.

obrázek k článku

Zvýšení DPH: rozdíl mezi námi a Švýcarskem

Naše „pravicová“ vláda řeší důchodový deficit zdvojnásobením daně z přidané hodnoty u čtvrtiny našich nákupů. Vytáhne nám z kapes navíc ročně 58 miliard.

obrázek k článku

Hong Kong: Nejsilnější z tygrů

Moderní historie Hong Kongu se začala psát v 19 století. Zásadní roli v ní shodou okolností sehrál jeden unikátní obchodní artikl. Velká Británie totiž právě tehdy objevila komerční potenciál opia pěstovaného v Bengálsku a Biháru.

obrázek k článku

Bezohlední spekulanti. Jak s nimi zatočit?

Stává se jakýmsi koloritem, že politici házejí vinu za své činy na jiné. Nejlépe pak ty, kteří se nemohou bránit, protože je vlastně nikdo nezastupuje. Kdo ale ve skutečnosti jsou tito spekulanti, kteří nám údajně tak škodí?

obrázek k článku

Dvě vize pro Evropu

Již od vzniku Evropské unie probíhá souboj mezi advokáty dvou rozdílných ideálu. Jaký postoj by měla zaujmout: klasicky-liberální vizi, nebo socialistickou vizi Evropy?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed