Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Konec hotovosti aneb Jak svět přichází o Boženky I

Představte si, že vám jednoho rána zmizí z účtu čtyři procenta vašich peněz. A nejde o žádný bankovní poplatek nebo hackerský útok, ale o výkon měnové politiky. Zatím mu brání existence hotových peněz, jenže ty brzo můžou být minulostí. Jaké jsou příčiny a okolnosti vzniku bezhotovostní ekonomiky?

obrázek k článku

Socialismus a válka

Socialisté trvají na tom, že válka je jedním z mnoha zel kapitalismu. V nastávajícím ráji socialismu, tvrdí, nebudou více války. Samozřejmě mezi námi a touto mírovou utopií budou ještě vybojovány nějaké občanské války. Ale s nevyhnutelným triumfem komunismu všechny konflikty zmizí.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Demokracie nebo svoboda?

Základní rozdíl mezi libertariány a přívrženci klasického liberalismu spočívá v pohledu na stát. Zatímco podle přívrženců klasického liberalismu stát představuje “nutné zlo”, jsou libertariáni přesvědčeni, že stát neumí nic, co by trh neuměl lépe.

obrázek k článku

Ptačí perspektiva aneb regulací za přirozenější rozhodování

Každý vrabec, strom nebo člověk usiluje v nejistém a nestálém prostředí o dosažení maximálního uspokojení svých potřeb za minimálních vynaložených nákladů.

obrázek k článku

Kontrola pobírání sociálních dávek v ČR? Jednou za uherský rok

Ve článku se zaměřím na v článku popsanou četnost kontroly pobírání sociálních dávek, a to konkrétně dávek v hmotné nouzi. Jedná se o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Důsledný liberalismus v tradici Ludwiga von Misese

Co je to program liberalismu? Co znamená slovo “liberální” v hospodářské politice, ve vnitřní politice, v politice vzdělávání a ve finanční politice? Aby mohla být takováto otázka zodpovězena, nestačí si prostudovat programy politických stran, které mají na svém praporu vepsánu otázku svobody.

obrázek k článku

Summerhill jako laboratoř svobodné společnosti: Morální hodnoty nevznikají kázáním, ale žitím

Svobodná společnost je pro mnohé utopie. Existuje ovšem malá škola jménem Summerhill, kde děti vyrůstají ve svobodě a respektu. A právě tahle oáza svobody nám může pomoci ukázat, jak by fungovala svobodná společnost v praxi.

obrázek k článku

A Short History of Man od H. H. Hoppeho

V roce 2015 vydal Ludwig von Mises Institut z Alabamy další knihu ekonoma, filosofa a libertariána H. H. Hoppeho. V tomto příspěvku ji chci trochu přiblížit.

obrázek k článku

Úvod do liberalismu: Přirozená práva a liberalismus

Ze všech idejí, které jsou pro liberalismus základní, není snad žádná tak prudce napadána jako myšlenka přirozeného práva. V následujícím textu se tedy pokusím objasnit myšlenku přirozeného práva a její praktický a teoretický význam pro svobodnou společnost.

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Dnes, v našich politicko-korektních časech, diskriminace implikuje rasovou a/nebo sexuální nenávist.

obrázek k článku

Trh a kresťanská morálka

Slobodný trh najčastejšie ohrozujú ekonomické a etické námietky. Aj keď etatisti uznajú jeho efektívnosť, tvrdia, že za ňu treba platiť príliš vysokú cenu.

obrázek k článku

Rakúska ekonómia v tom už nie je sama

Rakúska ekonómia ako vetva ekonomického myslenia sa od dnešného mainstreamu odtrhla na začiatku 20. storočia. Odvtedy sa do veľkej miery vyvíjala ako samostatný smer ekonomického výskumu.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a trh práce

Citace z knihy Abeceda prosperity nám dovoluje nahlédnout myšlenkový svět mistra Kellera, který se podobá myšlenkovému světu jiných socialistických buditelů. Tento svět se skládá z předpokladu toho, že výrobní faktory a produkty nejsou vzácné, ale jsou dostupné v nekonečném množství.

obrázek k článku

Ľavica či pravica - vyhliadky pre slobodu (II/II)

Druhý díl zamyšlení o tom, zda-li jsou vyhlídky svobody dosažitelnější v levicovém či pravicovém uspořádání.

obrázek k článku

Ficov pomýlený cyklus

V ekonomickej teórii politiky je dobre ustálený pojem politického cyklu. Ten opisuje situáciu, keď politici menia svoje správanie podľa toho, ako ďaleko sú ďalšie voľby.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a ekonomové jako obhájci otrokářství

Víte, že podle sociologa profesora Jana Kellera jsou ekonomové v podstatě obhájci otroctví? Ne, pak neznáte jeho odborný výklad v jeho knize Abeceda prosperity pod heslem Lidský zdroj.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed