Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Nebezpečná zvířata! (4/9)

Chovatel si obvykle plně uvědomuje, že jeho zvíře je nebezpečné, a podle toho se chová. Ve skutečnosti je to právě on, kdo to ví ze všech lidí nejlépe.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Existuje chovatel debil? (3/9)

Odkud se vzala představa, že co chovatel exotických zvířat, to pitomec? Chovatel ze Vsetínska je v médiích vykreslován jako nezodpovědný blb. Osobně tento názor nesdílím. Proč by měl být?

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Strach ze svobody? (2/9)

Co se týče chovů nebezpečných zvířat, tak většina lidí bude souhlasit buď s úplným zákazem, nebo by podle nich mělo aspoň být nějaké povolení. To by mělo zajistit, že zvířata netrpí a mají vhodné podmínky. Jaká je ale praxe?

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Úvod (1/9)

Nedávno médii proběhla zpráva, že lev chovaný na Vsetínsku jako domácí mazlíček zabil svého majitele. Tento incident pochopitelně vyvolal celonárodní debatu o tom, jestli je v pořádku mít lvy jako domácí mazlíčky. Rozhodl jsem se k této kauze připravit několikadílný cyklus.

obrázek k článku

"Výdobytky" demokracie

Je až neuvěřitelné, kolik lidí, bez ohledu na společenské postavení, rasu, národ, náboženské přesvědčení či pohlaví se domnívá, že současné politické uspořádání je to nejlepší, co nás v lidských dějinách může potkat.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (14)

Teď bylo na něm, aby jednal opatrně, myslel mazaně a hlavně zakryl fakt, že to ví. Pouze Aarona znovu vyhodit z železářského podnikání, jak mohl snadno udělat, to by nebyl dostatečný trest.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (13)

Mezi tím nebyla nikdy železárna v Novém Damašku tak aktivní. Nikdy nebyly její zisky větší. Přesto byl Enoch Gib nepokojný.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (12)

Byl to zázrak. Železný věk trval tři tisíce let. Ocelový věk se zrodil během třiceti let.

obrázek k článku

Je v pořádku, aby zaměstnavatel omezoval zaměstnance ve stylu oblékání či volném čase?

Otázka, zda je v pořádku, aby nám zaměstnavatel zasahoval do osobního života, není nic nového pod sluncem. Nutno však na úvod podotknout, že v této otázce je velmi důležité znát kontext. Je tedy omezování zaměstnance v pořádku?

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (11)

Starý pán si ho pozorně prohlížel. Pak začal přecházet sem a tam. Když stál čelem ke zdi, tak se neradostně zasmál. To mu pročistilo mysl.

obrázek k článku

Nepředvídatelnost trhu

Není to trochu v rozporu? Říkáme, že trh nelze předvídat, ale zároveň tvrdíme, že trh dovede zajistit školství a zdravotnictví a bezpečnost? Pokud to někdy někomu vrtalo hlavou, tak pro toho je právě tento článek.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (10)

To byl Enochův pláč.

obrázek k článku

Připomenutí lidí zavražděných psychiatry v letech 1939 – 1948

Jsme zde dnes proto, abychom si připomněli zhruba 400 000 mužů a žen, dětí a seniorů, těžce postižené, lehce postižené a bez postižení, oběti vědeckých hodnot jejich doby, oběti těch, kdo si mysleli, že můžou upravovat lidskou rasu, oběti, které byly vybrány a zavražděny psychiatry.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (9)

Od té doby ovládala jeho život jedna hlavní myšlenka. Byl pokračovatelem svého otce.

obrázek k článku

O demokracii

Dnes bych chtěl v tomhle článku vysvětlit, proč nepovažuji demokracii za dobrý a funkční systém, navzdory jeho současné oblíbenosti.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (8)

Za nějaký čas byl Nový Damašek, stejně jako dvůr železárny, plný trosek, které Enoch Gib napínal až k jejich bodu zlomu. Někteří, jako Tom McAntee, byli důstojně pochováni na hřbitově. Jiní se bezcílně potulovali kolem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed