Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Anarchokapitalismus a Demokracie 21

Ač se to v dnešní době příliš nenosí, nejsem přítelem demokracie, neboť ji považuji za velmi špatný a nemorální systém rozhodování; nejsem ani zastáncem diktatury, jen si prostě nemyslím, že vůbec potřebujeme někoho, kdo by nám vládl.

obrázek k článku

Ako vznikla zdieľaná ekonomika

Zdieľaná ekonomika dnes už zďaleka nie je iba o zdieľaní, ale aj o vymieňaní, spolupráci a prenájme. Výstižnejší názov by bola „párovacia ekonomika“.

obrázek k článku

Zdravotnictví: Soukromé versus státní

Ve dvou článcích, které jsem na Finmagu věnoval státnímu zdravotnictví, na něm nezůstala nit suchá. Nezbývá než představit, jak by fungovalo zdravotnictví, pokud by bylo „necháno napospas“ volnému trhu, a vystavit tyto teze testu v diskuzi.

obrázek k článku

Třídní boj sto let poté

Rozděl a panuj. Staletími prověřená mocenská taktika, kterou vypilovali k dokonalosti komunisté – a v posledních letech renovovali pragmatici moci. Účelové dělení populace na znepřátelené tábory dokazuje, že politická filozofie je mocným společenským hybatelem.

obrázek k článku

Při dodržování principů libertarianismu by dnešní masivní migrační krize nikdy nevznikla!

Když necháte státy požrat většinu našeho bohatství, politikům se z něj pak cizím dobře rozdává, výborně se za něj válčí. Občas se úspěšně vyrobí i nějaká ta mezikontinentální krize...

obrázek k článku

Pozor na práva, ktoré vám chce priznať štát

Štát je entita, ktorá na “svojom” území vykonáva (legálne?) násilie na obyvateľoch. Legenda hovorí o akejsi spoločenskej zmluve, čo je forma dedičného hriechu, s ktorým sa rodí každý obyvateľ štátu.

obrázek k článku

Technologický pokrok versus životní prostředí

Může být technologický pokrok a životní prostředí v opozici natrvalo?

obrázek k článku

Stát jako náboženství (2/2)

Věřím, že tato důvěra ve stát se postupně vytratí. Možná za padesát, možná za sto let, ale dřív nebo později se lidstvo dostane do fáze, kdy budou o dnešní době číst v knihách a kroutit hlavou nad tím, jak jsme mohli věřit v tak nelogický systém.

obrázek k článku

Právo na cokoliv vs. soukromé vlastnictví

Nejen díky všemožným tzv. lidskoprávním organizacím se lidé naučili dožadovat se svých práv. Mnozí lidé nabyli přesvědčení, že jejich právo na to, co chtějí, je nadřazeno právu někoho jiného na to, co vlastní.

obrázek k článku

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

obrázek k článku

Stát jako náboženství (1/2)

Ač je víra vnitřní přesvědčení, má neskutečnou sílu. Víra dovede měnit svět. Víra stála za každou revolucí, za každém povstání. Díky víře různí vládci získali moc a díky víře ji také ztratili. Lidé bojovali a umírali pro svou víru.

obrázek k článku

Právo na sebeusmrcení

Mám plné právo ukončit svůj život - samostatně i s odbornou asistencí - zcela bez ohledu na legislativu a názory cizích lidí.

obrázek k článku

Kolik nás stojí zdraví

Před nedávnem jsem na psal, proč si myslím, že pokud chceme kvalitnější a dostupnější péči, je nezbytné nahradit veřejné zdravotnictví soukromým.

obrázek k článku

Čtyři kontejnery stačí, drahoušku

Neduhy státních služeb jsou často triviálně řešitelné. Přesto se s těmi samými problémy potýkáme dnes a denně. Proč?

obrázek k článku

Dusivá oblaka špíny ve vzduchu jsou selháním státu, nikoliv volného trhu

Stručně o tom, jak důsledná obhajoba vlastnických práv chrání naše zdraví a život před znečistěným ovzduším. O tom, že zelená kritika kapitalismu, jako o údajném původci tohoto znečištění, je zcela lichá.

obrázek k článku

Přednášky v Polis: Demokracie a školství

Dnes je další přednáška v Paralelní Polis a za dva týdny další; všichni jste srdečně zváni!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed