Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Aktuálně ke snižování řeckého dluhu

Tady mají věřitelé, především MMF, tři důvody, proč politici nikdy hlavní státní firmy neprivatizují a raději nechají celou zemi zbankrotovat.

obrázek k článku

Nesmyslnost anarchokomunismu

Hlavním důvodem toho, že se anarchokomunisté staví proti Státu, je, že mylně věří, že je tvůrcem a ochráncem soukromého vlastnictví, a proto jediná cesta vedoucí směrem ke zrušení vlastnictví je pomocí destrukce Státních aparátů.

obrázek k článku

Proč je psychiatrie pro slušného člověka nepřijatelná

Smyslem tohoto krátkého textu je upozornit na základní nesrovnalost v psychiatrické obhajobě „nedobrovolných“ hospitalizací. Proč je psychiatrie pro slušného člověka neakceptovatelná?

obrázek k článku

Válečná vina na Středním východě

Staňme se relevantními a podrobme rozboru základní historické příčiny chronické, stejně jako současné krize na Středním východě a objevme a posuďme vinu.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus IX - Znárodňování

O podnicích spravovaných státem (například pošta) a o těch, které stát spravovat nezvládá, i když by chtěl (třeba zbrojovky). Odkud se vzala idea znárodňování? A čím byla obhajována?

obrázek k článku

Bastiatův odkaz

K 214. narozeninám Frédérica Bastiata

obrázek k článku

Dětská práce; až do krajnosti

I v naší civilizaci byla dětská práce úplně normální jen sto let zpátky; proč už není? Co se stalo? Prozřeli jsme? Pochopili jsme, že si naši „zaslouží“ lepší dětství? Ne. Prostě a jednoduše jsme zbohatli dost na to, abychom si tento luxus mohli dovolit.

obrázek k článku

Ekonomická prosperita nebo osobní svoboda?

Naše společnost se vyznačuje snahou neustálého zavádění různých pravidel ve prospěch rovnostářství a větší prosperity. Může se zdát, že jde o vznešené cíle. Ale pak pod záminkou jejich implementace nestojí v nastolení moci tyranie žádná překážka.

obrázek k článku

Zložme sa cez crowdfunding

Podľa mnohých ekonómov existujú statky, ktoré sa nedajú zabezpečiť inak ako štátnym donútením, ani financovať inak ako zdaňovaním. No koncept crowdfundingu ukazuje nápadité nové spôsoby, ako by to mohlo fungovať aj bez všadeprítomnej a všemocnej vlády.

obrázek k článku

Etika podnikání a zisku

Hans-Hermann Hoppe rozebírá podnikatelské aktivity

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a velkoměsta

Rozbor textu Jana Kellera o především sociálních negativech velkoměst. Je pravdou, že ve městech se lidé jen míjejí a učí se se vzájemně ignorovat, a že města jsou ostrovy smogu, která se časem musí sama zničit?

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus VIII - Pojištění v nezaměstnanosti

Mises o pojištění v nezaměstnanosti, jinak a realističtěji nazýváno "podpora v nezaměstnanosti", které mění trh práce a umí zvyšovat nezaměstnanost.

obrázek k článku

Jde pouze o nepovedený vtip?

Čím sebevědomější jsou elity v tom, že masy nejsou schopny samostatně myslet, tím méně fyzického násilí, oprese a demonstrací síly a moci systém potřebuje.

obrázek k článku

T. G. Masaryk, Ludwig von Mises a klasický liberalismus (2/2)

obrázek k článku

Libertariánský výplach #11

To nejdůležitější za poslední týden na jednom místě.

obrázek k článku

Interview s Thomasem Szaszem pro Reason

Szasz vysvětluje své hlavní myšlenky a mluví taky např. o psychoterapii, Freudovi, antipsychiatrii, medikalizaci, deinstitucionalizaci, ADHD, boji proti drogám nebo eutanázii.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed