Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek I - Kapitalismus

Rozvoj kapitalismu je založen na právu každého podnikatele sloužit svým zákazníkům lépe a/nebo levněji. A tato metoda během poměrně krátké doby přetvořila celý svět a umožnila nebývalý nárůst světové populace.

obrázek k článku

Válka světů: Komplexní společnost

Miliony let evoluce naše těla a geny připravily na život v malých skupinách. Dnes žijeme v daleko komplexnější společnosti, která se řídí jinými pravidly, jež jsou často v rozporu s našimi instinkty. Vzniká tak válka světů, která naši společnost ovlivňuje více, než je na první pohled patrné.

obrázek k článku

Dějiny 10.7. - Baconovci: Sir William Petty a politická aritmetika

Swift svým skvělým hodnotově neutrálním, numerologickým, empiricistickým pettyovským způsobem popisuje ekonomické výhody prodeje 100 tisíc dětí ročně k snězení.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu IX: Průmysl, zaostalost a diskoordinace - Limity extenzifikace

Komunistický poslanec M. Mrázek na 4. schůzi ČNZ ze dne 10. prosince 1986 upozorňoval na zvrácené motivace v ekonomice a na to, že rezervy jsou již jen omezené.

obrázek k článku

Karel Engliš o svobodě

V době, kdy už byla komunistická diktatura na spadnutí a většina politiků všech povolených stran, intelektuálů a osob veřejně činných byla ovlivněna myšlenkami socialismu, bylo stále možné najít jedince, kteří si uvědomovali význam osobní svobody. Nešlo však pouze o svobodu politickou.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání II: Základní pravidla a skromné doporučení

Mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy. Pro práci na takovém mamutím úkolu - navíc v tak krátké knize – jsem si stanovil určitá základní pravidla, která stojí za představení právě teď.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání I: Předmluva

Protože jsme nebyli schopni definovat racionální systém univerzální morálky, byli jsme nuceni strašit naše děti hororovými příběhy s náboženským pozadím a vložit zbraně, tresty a armády do rukou malé monopolní skupiny bezcitných vládců, kteří si říkají „stát“.

obrázek k článku

Budoucnost Evropy: Inflace a daně z majetku

Daňová zátěž ve většině zemí západního světa je natolik vysoká, že může snadno dojít k nezaplacení nadměrných dluhů. Takový je alespoň výsledek závěrečné zprávy, kterou pro Mezinárodní měnový fond vypracovali Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff.

obrázek k článku

O evropských dotačních fondech

V rámci všemožných diskusí na téma přínosů a nevýhod našeho členství v EU je často citovaným argumentem na podporu našeho členství fakt, že peněz, které jsme (si) nacpali do Brusele, je o trošku méně než těch, které nám Brusel vytlačila zpět.

obrázek k článku

Dějiny 10.6. - Prorok empiricismu: Sir Francis Bacon

Je charakteristické, že zatímco se Bacon přiznal k braní úplatků, tak tvrdil, že to nikdy neovlivnilo jeho úsudek a jeho „pohnutky“ zůstaly vždy „čisté“. Soudě dle jeho vlastní empirické metody by však jeden mohl zůstat vůči takovým „metafyzickým“ tvrzením skeptický.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu IX: Průmysl, zaostalost a diskoordinace - Extenzifikace místo intenzifikace

Nyní se zaměříme na problém, jak zjistit, co se má vyrábět a kde investovat tak, aby bylo vyráběno jen to, co nachází užití.

obrázek k článku

Otázka sociální II: Sociální dávky v České republice v roce 2013 - II. díl

Pracovat, nebo pobírat sociální dávky? S tímto rozhodováním vám pomůže seriál o sociálních dávkách.

obrázek k článku

Otázka sociální I: Sociální dávky v České republice v roce 2013 - I. díl

Pracovat, nebo pobírat sociální dávky? S tímto rozhodováním vám pomůže seriál o sociálních dávkách.

obrázek k článku

Kontext mediální revoluce

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery uhodil hřebíček dlaní na ostrý konec.

obrázek k článku

Pokora libertariánů a domýšlivost sociálních inženýrů

Absence pokory představuje v kombinaci s mocí zbraň hromadného ničení. Jen během krátkého období posledních sta let bylo lidstvo několikanásobným svědkem katastrofy, která nastane, když ve svých rukou nahromadí moc jedinec či úzká skupina přesvědčená o svém oprávnění řídit životy druhých.

obrázek k článku

WIP: Návrat starých časů

aa

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed