Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Róbert Chovanculiak: Pokrok bez povolenia (recenze)

Verejná regulácia je z princípu statická. Regulátor na základe toho, čo vie o minulosti, zadefinuje podmienky pre prítomnosť. Nemôže však vedieť, čo príde v budúcnosti. Inovácia predstavuje z definície presný opak. Inovátora nezaujíma, čo a ako robili ľudia v minulosti a aký je súčasný stav.

obrázek k článku

V nejlepším zájmu dítěte

Plod má nezcizitelné právo na život, těhotný člověk má nezcizitelné právo na rozhodování o svém těle a existuje velké množství lidí, kteří ve vší vážnosti zastávají názor, že každý plod má mít možnost vyvinout se v člověka, pokud tímto procesem projde ve stavu slučitelném se životem.

obrázek k článku

EU není cool, EU je establishment

EU není rebélie proti establishmentu. EU JE establishment. EU je parta starců v kravatě, kteří kouří doutníky a rozhodují o nás bez nás.

obrázek k článku

Hranice státu a morálky

Stát si s vámi může dělat absolutně cokoliv, co se mu zlíbí. Ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba, kdy je zapotřebí (v zájmu zachování stability) obětovat svobody lidí, neexistuje absolutně žádná hranice, za kterou by státní orgán potenciálně nemohl zajít.

obrázek k článku

Pár libertariánských poznatků ke koronavirové pandemii

Někteří tvrdí, že je epidemie Covid-19 důkazem, jak libertariánská filozofie nefunguje a představa anarchokapitalistů o světě se rozpadla jako domeček z karet. Nerozumím tomu.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (5. díl - Víme, kdo jsi, líp než ty sám)

Co libertariáni a anarchokapitalisté? Jaký je vlastně jejich vztah k tomuto tématu?

obrázek k článku

Hyenismus vyšších cen

Opakovaně se dostávám do diskuzí, ve kterých je vyšší cena roušek, respirátorů a dezinfekcí dle mnohých diskutérů hyenismus a sprosté vydělávání prodejců na cizím neštěstí. Je to ale racionální úvaha?

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (4.díl - Může za to kapitalismus?)

Na první pohled to skutečně vypadá jako chyba kapitalismu a soukromých firem. Problém, který kapitalismus způsobil, však kapitalismus také vyřešil, protože lidé začali poptávat služby nabízející více soukromí a bezpečnosti.

obrázek k článku

Nelikvidujte dělbu práce!

Nyní vlády po celém světě chtějí svobodnou vůli, kooperaci a rozvoj společnosti zničit v zájmu boje proti pandemii koronaviru. Omezení obchodu navíc může nejvíce zasáhnout chudé africké země, kde můžou vzniknout epidemie hladomoru a bída. Vyžaduje zastavení pandemie zničení celosvětové ekonomiky?

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (3.díl - Rostoucí poptávka po soukromí)

"Tvrdit, že vám nezáleží na soukromí, protože nemáte co skrývat, je stejné, jako tvrdit, že vám nezáleží na svobodě slova, protože nemáte co říct." - Edward Snowden

obrázek k článku

Kdo by bez států řešil pandemii?

Decentalizovaná společnost by se s pandemií těžko vypořádala bezchybně; ale to žádná společnost, ve které nejsou s takovoou situací předchozí zkušenosti. Co by však ve svobodné bezstátní společnosti zcela jistě chybělo, jsou zákazy prodejů a zastropování cen, za které mnozí z nás zaplatí životem.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (2. díl - Držte si čepičky z alobalu!)

První kapitolu bych rád věnoval několika značně znepokojivým případům, kdy došlo k zásadnímu porušení soukromí, a následující kapitoly se budu věnovat poučením, které z těchto případů plynou. Nejdříve však malinko nesouvisle o tom, co se v dnešním světě děje obecně.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (1. díl - Úvod)

Jsou obavy o soukromí skutečně oprávněné? Je vysoká míra ochrany soukromí v online světě i pro běžného člověka? Jsou ti, kteří na své soukromí dbají a zásadně tomu přizpůsobují své online návyky šílení a paranoidní?

obrázek k článku

Totalita včera, dnes a zítra

Totalita sice ke svému fungování potřebuje nějakou ideologii, ale ne žádnou konkrétní – posloužit může téměř každá, byť některé jsou vhodnější. Totalitní režim může být založen na čistotě rasy či třídním boji, ale také na čemkoliv jiném z prakticky nepřeberného množství možností.

obrázek k článku

My a náš společný zájem

Neříkejte MY, tam, kde nepatří, neodvolávejte se na nějaké neexistující veřejné zájmy, neříkejte název státu tam, kde myslíte jeho vládce a zbavte se myšlenky, že vy jste stát.

obrázek k článku

RECENZE: Róbert Chovanculiak - Pokrok bez povolenia

Na sklonku loňského roku vyšla kniha slovenského ekonoma Róberta Chovanculiaka Pokrok bez povolenia. Jde o ojedinělý počin v rámci ekonomické literatury.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed