Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Nerovnost, zlo z definice

Zejména v levicových kruzích – ale poslední dobou často i mezi širokou veřejností – jsou populární snahy o vymýcení nerovnosti mezi lidmi.

obrázek k článku

Bezdomovectví jako osobní selhání

Jak vidno existují dobré důvody, aby člověk nepřispíval bezdomovcům bez jakéhokoliv rozlišování na zasloužilé a nezasloužilé potřebné. Kdo tak chce činit, ať tak činí, ale na své vlastní náklady.

obrázek k článku

Ne až tak náhodná bída třetího světa

Proč nové země nenastoupily cestu úspěchu a bohatství, po které se necelých dvě stě let předtím podařilo vykročit někdejším koloniím v Americe?

obrázek k článku

Sebevlastnictví a dobrovolné otroctví

Brilantní logik Murray Newton Rothbard, otec anarchokapitalismu, přišel s mnoha skvělými myšlenkami a bezchybnými argumenty; domnívám se však, že v některých oblastech lze v jeho argumentaci najít jisté nedomyšlenosti a chyby. Rád bych se teď zaměřil na obhajobu sebevlastnictví.

obrázek k článku

Svoboda a decentralizace!

Hackers Congress Paralelní Polis, Praha 30/9-2/10/2016

obrázek k článku

Je tzv. nedobrovolná nezaměstnanost vždy nedobrovolná?

Na nezaměstnanost se hledí často jako na selhání společnosti a společnost je volána k odpovědnosti. Avšak ve skutečnosti jde mnohdy o nezaměstnanost dobrovolnou.

obrázek k článku

Příliš šťavnaté jablko?

'Nadnárodní korporace lobbují za nižší daně.' Málokterá věta v moderním socialistovi vyvolá bouřlivější vášně. A bohužel v tom není sám.

obrázek k článku

Dětská pitíčka

Před časem jsem vysvětloval určité principy rakouské ekonomie na příkladu ze života; toho se budu držet i dnes a shodou okolností využiji i hlavní hrdinku minulého příběhu.

obrázek k článku

Zprivatizovat: Vlády selhávají v ochraně ohrožených druhů

V každém z těchto případů nejen, že byly direktivní přístupy veřejného sektoru neadekvátní, ale mnoho z nich předně zapříčinilo ohrožení zvířat. V případě, že vlastnická práva jsou nedotčena, jasně definovaná a chráněná - ziskové stimuly pravděpodobněji zajistí, že počty těchto zvířat budou růst.

obrázek k článku

Přerozdělování? Jednoduše vyvráceno ve 150 slovech!

Před pár dny jsem měl možnost diskutovat s jedním socialistou, jenž hájil přerozdělování větou, u které mi došlo, že bývá na počátku většiny rovnostářských myšlenek.

obrázek k článku

Ako poznať úspešného manažéra

Ekonomike sa darí a klesá nezamestnanosť. Čo v takej chvíli spraví dobrý manažér? Áno, pripraví balík siedmich nových daní.

obrázek k článku

Jsou chudí pracující chudí vinou svých zaměstnavatelů?

Zdá se, jakoby za problém relativní chudoby pracujících mohli zaměstnavatelé, kteří nenabízí dostatek kvalitních pracovních příležitostí a nabízejí podhodnocené pracovní pozice. Ale věc tak jednoduchá není.

obrázek k článku

Elity a lid: Což takhle zkusit to civilizovaně?

Vládnout společnosti můžou elity i lid, bez vzájemné nevraživosti a konfliktů. Nejedná se ale o vládnutí v politickém smyslu.

obrázek k článku

První školní den

Na základních a středních školách dnes začíná další školní rok, prvňáčci se často těší, což bývá dáno tím, že nevědí, co je čeká, zatímco starší děti už ano, což jejich nadšení mírní; rád bych této příležitosti využil k tomu, abych znovu upozornil na něco zjevného, co však bývá často ignorováno.

obrázek k článku

Veřejná dodávka vody na příkladech z USA

Bezprostředně po četných otravách olovem ve městě Flintu, dodávce vody řízené Michiganskou vládou, někteří komentátoři ihned začali hledat cestu, jak obviňovat soukromý sektor.

obrázek k článku

Elity a lid: Více moci lidu!

Demokracie. Slovo, které se v myslích mnoha automaticky pojí se svobodou, právy, rovností. Demokracie se stala synonymem pro vše dobré ve společnosti, a to do té míry, že předpona 'ne-' z ní činí politické zostuzení nejhrubšího zrna.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed