Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (6. díl - Nixonova hra)

Mohli byste si myslet, že HUAC nyní nebude ztrácet ani vteřinu a pozve si Hisse, aby ten poskytl svou verzi příběhu ohledně stejných otázek, které byly kladeny Chambersovi. Ale uplynulo celých devět dní, než k tomu došlo.

obrázek k článku

Zákaz dezinformačních webů – vyšší princip nemravní

Člověk s mravní integritou kráčí klidně dál, když okrajoví tvorové křičí svoje hnusy. Člověk s mravní integritou ví, že chtějí získat pozornost pro pocit vlastní důležitosti. Člověk s mravní integritou vyřeší svoje věci vlastními silami.

obrázek k článku

Vznik Impéria (6. díl)

Možnost, že bude muset čelit svým vlastním zbraním na cizím poli, patří k jedné z nočních můr Impéria.

obrázek k článku

S Fašistami sa nebavíme

Lepším riešením je nechať tých ľudi nech prezentuju svoje názori. Nech nám prídu akokoľvek skazene a nebezpečné. A pri každej príležitosti sa púšťať s fašistami do diskusie a veľmi slušne sa im snažiť vysvetliť preočo s ich názormi nesúhlasime.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (5. díl - Chambersova tajná výpověď)

O třicet hodin později, v půl jedenácté dopoledne v sobotu 7. srpna 1948 v malé místnosti federálního soudu na dolním Manhattanu vzal podvýbor HUACu Chamberse pod přísahu a začalo tajné slyšení. A po dobu dvou hodin z Chamberse přímo sršely detaily ohledně života Hisse v druhé půli třicátých let.

obrázek k článku

Vznik Impéria (5. díl)

Žádné impérium si nezajistí bezpečnost samo. Jeho bezpečnost je v rukou jeho spojenců.

obrázek k článku

Válka na Ukrajině a svoboda slova

Na ruském režimu oprávněně kritizujeme potlačování svobody projevu; když ji začneme v rámci „obrany“ proti němu omezovat také, ztratíme ji v každém případě. Historie států je plná „dočasných“ opatření, která už se nikdo neobtěžoval zrušit.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (4. díl - Hissovo popření)

"Nejsem a nikdy jsem nebyl člen komunistické strany. Nikdy jsem se nedržel zásad komunistické strany. Nejsem a nikdy jsem nebyl členem jakékoliv organizace spojené s komunistickou stranou. Nikdy jsem nesledoval linii komunistické strany – přímo či nepřímo."

obrázek k článku

Vznik Impéria (4. díl)

Impérium má svoji zbroj stále navlečenou. Jeho život je v rukou generálního štábu a válka je vrcholně vojenskou záležitostí. Od civilistů se žádá pouze podrobení se vojenským rozhodnutím a loajalita.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (3. díl - První slyšení HUAC)

HUAC je dnes v Americkém veřejném povědomí zapsán jako instituce, která byla v padesátých letech zaměřena především proti lidem s levicovým přesvědčením a hledala komunistického špióna „pod každou postelí.“

obrázek k článku

Vznik Impéria (3. díl)

Druhým znakem, podle kterého poznáme Impérium je: „Domácí politika je podřízena zahraniční politice.“

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (2. díl - Život Whittakera Chamberse)

Oproti Hissovi se život Chamberse jeví jako neuspořádaná změť poznamenaná náhlými osudovými zvraty.

obrázek k článku

Vznik Impéria (2. díl)

Pokud tedy máme Impérium, ať už s ústavou nebo bez ní, nebo dokonce v rámci republikánské ústavy a můžeme mít také Impérium bez císaře, jaké jsou hlavní rozlišovací znaky, kterými se Impérium odlišuje od Republiky?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (1. díl - Život Algera Hisse)

Jedním z kontroverzních aspektů New Dealu je infiltrace Rooseveltovy administrativy ve třicátých letech komunistickými přívrženci, z nichž někteří měli kontakt se sovětskými rozvědkami a vynášeli jim důvěrné a tajné materiály. Hlavní pozornost k tomuto aspektu přitahuje případ Algera Hisse.

obrázek k článku

Vznik Impéria (1. díl)

Překročili jsme hranici, která leží mezi republikou a Impériem. Pokud se budete ptát, kdy se tak stalo, tak odpověď je, že nelze vytyčit jasnou linii mezi dnem a nocí. Na označení přesného okamžiku konec konců nezáleží.

obrázek k článku

Propast mezi tím, co lidé chtějí, a co si pouze myslí, že chtějí

Pokud chcete regulovat trh tak, aby nabízel určité věci, v podstatě jen donutíte výrobce násilím k tomu, že musí nabízet něco, o co doopravdy není významný zájem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed