Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a zlo individualismu - automobil

Další věcí, která se v knize Abeceda prosperity sociologa profesora Jana Kellera neobešla bez kritiky, je automobil. Jakožto na symbolu zlého individualismu nenechal Jan Keller na automobilu ani šroubek suchý.

obrázek k článku

Násilí do politiky nepatří?

Henriette Reker byla pobodána, němečtí politici křičí, že násilí do politiky nepatří; opravdu ale vědí, co mluví?

obrázek k článku

O anarchistech a minarchistech

Hlavní rozdíl mezi anarchokapitalisty a konzistentními minarchisty spočívá v tom, že zatímco anarchokapitalisté jsou optimisté a doufají v trh v oblasti bezpečnosti, minarchista vnímá situaci pesimisticky a je přesvědčen o neudržitelnosti trhu v tomto odvětví.

obrázek k článku

Problémy základného školstva začínajú na vysokých školách

Nech sa to niekomu páči alebo nie, vzdelávanie je služba ako každá iná. Má svoje výnosy (zvyšovanie ľudského kapitálu, sociálnych zručností, vychovania atď.) a svoje náklady (budovy, platy učiteľov, pomôcky atď.). Téma zdrojov v školstve tak podlieha ekonomickým zákonitostiam.

obrázek k článku

Kult jménem válka

Šestého a devátého srpna tohoto roku uplynulo sedmdesát let od masové vraždy desetitisíců lidí v Nagasaki a Hirošimě v Japonsku.

obrázek k článku

Dávám výpověď

Můj jednotvárný, pohodlný, nudný, přestrukturovaný kancelářský job může jen stěží někoho po delší dobu naplňovat, říkal jsem si. Funguje to takto: čím více a čím déle je člověk schopen dusit svou lidskost, tím déle v tomto druhu korporátně-kancelářské pozice vydrží. Docela vysoká cena.

obrázek k článku

Několik poznámek ke státnímu sociálnímu zaopatřovacímu systému dneška

Dnešní sociální zaopatřovací systém nemůže splnit svůj cíl omezit chudobu. Naopak ji konzervuje a dost možná i rozšiřuje. Navíc škodí ekonomice země a spotřebitelům.

obrázek k článku

Chycen, zatknut a uvězněn: Osobní příběh

Byl to krásný den, většinu z něj jsem však strávil ve vězení. Z minuty na minutu jsem byl ze zdánlivě svobodného zatknut a zadržen. Každý, kdo někdy zažil podobnou věc, přesně ví, co mám na mysli. A pokud jste to nikdy nezažili, doufám, že nikdy nezažijete.

obrázek k článku

Interpersonální neporovnatelnost užitku

Téměř každý libertarián má nějakou představu o základech rakouské ekonomické školy, takže je mu jasné, že „užitek je interpersonálně neporovnatelný“; přesto vídám lidi, kterým je to sice teoreticky jasné, ale v praktických úvahách na to občas zapomínají.

obrázek k článku

Menej regulácie, viac reputácie

Diskusia okolo regulácie podnikateľského prostredia štátom je jedna z tých nekonečných. Kto, ako, a prečo by mal niekoho regulovať?

obrázek k článku

Přínos reklamy

O přínosu reklamy jsem nikdy nepochyboval, její užitečnost přede mnou prokázal ve svých textech již nejeden libertarián; až před nedávnem jsem si však uvědomil, že v ne úplně malém množství případů může reklama vylepšit i produkt samotný.

obrázek k článku

Státismus, nikoliv státista, je zdrojem zla

Naprostá většina lidí, včetně státistů, nemá v úmyslu ubližovat jiným. Bohužel, všichni se narodíme do kultury, kde jsme nepřetržitě indoktrinováni, že autoritářství je oním dobrem a spásou lidstva.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu XI - Částečný socialismus

Vlastnictví je vždy tam, kde sídlí moc disponovat. Státní socialismus a plánovaná ekonomika, které by zachovaly nominálně a právně soukromé vlastnictví, ale fakticky by moc disponovat podřídily státním příkazům, jsou socialistickými systémy v plném významu toho slova.

obrázek k článku

Poznámka k nemožnosti ekonomické kalkulace za socialismu potřetí: dopady byrokracie

„Byrokratický management je řízením, které spočívá v podřízení se podrobným pravidlům a regulacím, jež stanovuje nadřízený orgán.“

obrázek k článku

Chybička se vloudila

US Army vs. Médecins Sans Frontières: Relativizaci morálky, kdy na jednu stranu prý potřebujeme stát proto, aby „chytal násilníky a vrahy“, leč na stranu druhou tyto státy zabíjejí lidí řádově více a upálení devatenácti lidí omlouvají tím, že vrah „jen poslouchal rozkazy“, naprosto odmítám.

obrázek k článku

Hospodárske krízy a ich pôvod

Prvým krokom k správnej ceste ozdravenia globálnej ekonomiky je zrušenie centrálnych bánk, ktorých dôležitosť nám podsúvajú len politici, alebo aspoň odstránenie ich monopolu na emisiu peňazí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed