Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Jsi nebo nejsi? Tak se přiznej!

Ať se to někomu líbí nebo ne, i v případě LGBT témat v praxi platí: Žít a nechat žít.

obrázek k článku

Etatismus – nejrozšířenější a nejnebezpečnější náboženství

Co jsou zákony? Sada pravidel vynucovaných státní mocí pod hrozbou násilí a vytvářených politiky. Ano, právě těmi politiky, jež skoro nikdo nepovažuje za důvěryhodné; ba naopak jsou těmi posledními, koho by lidé vnímali jako morální autority či vzory.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VIII. - Ludwig von Mises

Byl neústupným a zásadovým obhájcem hospodářského liberalismu a nikdy nedělal teoretické kompromisy. Usiloval o poznání pravdy bez ohledu na módní názory, a proto nikdy neplul s proudem.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus a autority

Zkusme si ale na chvíli představit, že existuje nějaký skutečný prokazatelný katastrofický následek nerespektování autorit a existují objektivní fakta proč je poslouchat a respektovat. Co potom?

obrázek k článku

Mrakodrapy – avšak žádná kanalizace. Poznejte město, které řídí soukromé firmy

Co se stane, když je město řízeno téměř kompletně soukromými firmami? Navštivte Gurgaon v Indii, rychle rostoucí město s miliony obyvatel, které nemá celoměstský rozvod vody, elektřiny, nebo veřejnou kanalizaci.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VII. - John Maynard Keynes

Nahromadil nevídaný majetek na komoditních burzách, přišel o něj a znovu ho vydělal. Radil králi, prezidentům, ministerským předsedům a stýkal se s nejvýznamnějšími osobnostmi své doby.

obrázek k článku

Míra nesvobody

My zkrátka odmítáme centralizované autoritativní systémy – Rusko, EU, Třetí říši, Sovětský svaz a další. Nezáleží na tom, jestli tato autorita omezovala více nebo méně nebo jestli u toho své občany „jen“ věznila nebo popravovala – my nechceme svět, kde někdo nutí druhému svou vůli násilím.

obrázek k článku

Trh nepřechytračíš!

O touze některých (občas překvapivě i libertariánů) řešit škody napáchané regulacemi pomocí dalších regulací. Já tomu říkám „hraní si na trh“ podle oblíbené fráze „hraní si na Boha“; a nemyslím si, že to může přinést něco dobrého.

obrázek k článku

Emigrovat není zločin - být přijat není nárok

Tento článek je stručným pojednáním o libertariánských alternativách k ignoraci, servilnosti a impotenci politického aparátu při řešení současné migrační krize.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VI. - Frédéric Claude Bastiat

Prostřednictvím pozoruhodného pamfletu „Co je a co není vidět“ se stal Bastiat držitelem nevšedního primátu – rozcupoval keynesiánskou ekonomii 86 let před jejím vznikem.

obrázek k článku

Nepropadejte panice, libertariáni

Chce-li tedy libertarián víc slyšet, musí pro to něco udělat.

obrázek k článku

Dotace malých prodejen v obcích? Socialisté bojují proti kapitalismu.

Na svobodném trhu je pěkné to, že poskytuje lidem to, co lidé chtějí. Trh si vždy najde cestu, jak uspokojit potřeby lidí. To je jeho podstata.

obrázek k článku

Zákaz kouření jako hygienická norma

Jakmile připustíme legitimitu hygienických zákonem vynucovaných norem, lze stejnou logikou obhájit i zákaz kouření; sám za sebe jsem rozhodnut z etických principů nikdy neustoupit ani za cenu lepší přijatelnosti mých argumentů pro nelogického pozorovatele.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník V. - Alfred Marshall

Považoval ekonomii za nástroj ke zlepšení života lidí, ale rozhodně se nenechával strhnout romantismem. Jeho cílem nebylo formulovat soubor ekonomických doktrín, ale nalézt funkční nástroje ekonomické analýzy.

obrázek k článku

ČNB jako venezuelská centrální banka

Úpadek centrální banky a úpadek centrální bankou emitované měny je znovu dobře vidět na příkladu padesátikorunové bankovky.

obrázek k článku

Sú pre nás dôležité štatistiky alebo zarobené peniaze?

Podiel miezd na HDP – nová modla politikov. Pre zamestnancov je však dôležité, akú majú reálnu mzdu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed