Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dějiny 2.7. - Filozof-teolog: sv. Tomáš Akvinský

Sv. Tomáš Akvinský (1225-1274) byl nejvyšším intelektem vrcholného středověku, člověkem, který budoval filozofický systém na Aristotelovi, na konceptu přirozeného práva a na křesťanské teologii, čímž stvořil „tomismus“, mocnou syntézu filozofie, teologie a vědy o člověku.

obrázek k článku

Recenze: Najpremyslenejšie plány

O škodlivosti plánovania úradníkov pre váš život, peňaženku a budúcnosť.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (3/5)

Se základním školstvím a povinnou školní docházkou je i úzce spojen problém dětské práce, a to zejména v továrnách. Přičemž děti běžně pracovaly v zemědělství. Dostávaly často nudné a vyčerpávající úkoly, jako byl odnos kamenů z pole, plení, rozhazování hnoje, odhánění ptáků atp.

obrázek k článku

Předvolební bahno I. - Hasiči

Opustil jsem nedávno stověžatou a vydal se na okruh po vlasti. Cesta byla náročná především psychicky, a to z důvodu blížících se voleb.

obrázek k článku

For a New Liberty: Vzdělání - část II.

Ačkoli současní pedagogové nezachází tak daleko jako Ku Klux Klan, je důležité si uvědomit, že samotná povaha veřejného školství vyžaduje zavedení uniformity a pošlapání rozmanitosti a osobitosti při vzdělávání.

obrázek k článku

Európania, Európa a Európska únia

To, že celá Európska únia, ako ju dnes poznáme, je zatiaľ posledné štádium európskeho vývoja, ešte nehovorí nič o jej správnosti ako prostriedku určeného na dosiahnutie cieľa. Cieľa, ktorý sa pre množstvo problémov zdá byť už zabudnutý.

obrázek k článku

Podnikatelé divokého kapitalismu

Když jsem asi před necelými třemi lety napsal článek o podnikatelích tzv. období divokého kapitalismu, netušil jsem, že existuje „Historická encyklopedie podnikatelů Čech, Moravy a Slezska do poloviny XX. století“, která umožňuje lépe nahlédnout různé „tváře“ podnikatelů tohoto převratného období.

obrázek k článku

Dějiny 2.6. - Teologové z Pařížské univerzity

Na přelomu dvanáctého a třináctého století byly kanonické a římské právní teorie velmi pokročilé a univerzitou nově připravení filozofové-teologové začali svědomitě zkoumat otázky společenské etiky.

obrázek k článku

Popil methyl, popil ethyl?

Jaká jsou nyní pravidla výroby a prodeje alkoholu? Stejně jako jakékoliv jiné nápoje nebo jídlo, alkohol podléhá drastické státní regulaci. Nikde jinde pravděpodobně nenajdeme tak silnou státní regulaci jako v potravinářství a zdravotnictví.

obrázek k článku

Tu ne cede malis

Info k novému měsíčníku

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (2/5)

Jak je tedy patrné, tak do roku 1870 v podstatě neexistovala, až na drobné vyjímky (zločinné děti, workhousy a děti v textilních továrnách a dílnách), povinná školní docházka. Postupně se však situace začala měnit a stát začal do školství stále více zasahovat.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Loupežné subvencování

Lidé většinou shledávají moje psaní o ekonomických Sofismatech příliš teoretickým, abstraktním a s příliš mnoha metaforami. Nuže dobrá.

obrázek k článku

Nové knihy v e-shopu

obrázek k článku

Centrální plánovači a pagody

Není to tak dávno, co jsem navštívil zajímavou přednášku jednoho stavebního inženýra, který měl za úkol podpořit využívání dřeva při výstavbě komerčních a průmyslových budov.

obrázek k článku

Deset věcí, co si my zlí kapitalisté skutečně myslíme

Dnes ráno jsem mluvil s některými protestujícími z Occupy. Šokovalo mě, jak hodně mimo byly jejich představy o mých názorech, které jako pravičák mám.

obrázek k článku

Proti copyrightu, znovu

Ako spisovateľ sa horlivo snažím maximalizovať moje zisky. Nie však tak horlivo, že by som si nárokovala vlastníctvo toho, čo je vo vašej mysli.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed