Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dějiny 10.1. - Tudorovský a stuartovský absolutismus

Dominantním politickým myšlením v Anglii mezi raným šestnáctým a raným sedmnáctým stoletím byla forma zjednodušujícího a militantního absolutistického myšlení, nazývaná „korespondenční teorií“ či „politickou teorií řádu“.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu VII: Zdravotnictví pohledem schůzí České národní rady

5. a 6. schůze ČNR se věnuje poměrně dost problémům zdravotnictví. Začneme však nejprve 4. schůzí ČNR ze dne 11. prosince 1986. Socialistický poslanec Jiří Fleyberk konstatoval, že největší nárůst rozpočtových výdajů byl ve zdravotnictví.

obrázek k článku

Murray Christmas!

Ludwig von Mises Institut CZ/SK přeje všem svým čtenářům, sponzorům a přátelům krásné Vánoce.

obrázek k článku

Za co se pere Ariel

Znám poměrně dost ekonomů, kteří - podobně jako Rubinstein - zdráhají sami sebe za ekonomy označit. Důvodem je především to, že veřejnost má velmi zkreslené představy (vytvořené zejména právě na základě ekonomických rubrik v novinách) o tom, čím se ekonomové zabývají.

obrázek k článku

Báječný rok 2013

Byl to skvělý rok pro příznivce svobody. Pojďme si zrekapitulovat největší momenty roku 2013.

obrázek k článku

Pokračování polemiky s ČNB

Mojmír Hampl se v boji o vnímání kroků ČNB nevzdává snadno a hází kritikům rukavici v podobě svých poznámek k debatě o měnových intervencích.

obrázek k článku

Inflace podle Jiráska

Před časem jsem potkal u piva kamaráda, který s sebou v tašce táhl pět dílů F. L. Věka od Jiráska. Že prý jde z antikvariátu a ani tam to nechtějí. Tak jsem to za jedno točené od něj vzal a začal číst.

obrázek k článku

Dějiny 9.10. - Optimistická příručka na sklonku století

Rajská zahrada byla světem radosti a těšení smyslů; smyslem Ježíšova návratu na zemi bylo znovu svolat lidstvo k této původní radosti. Nadto asketismus způsobuje ekonomické utrpení. Specializace, obchod a sledování bohatství na trhu bylo tou skutečnou, a tedy Bohem danou, dobročinností.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu VII: Školství a kultura pohledem schůzí České národní rady

V této kapitole se podíváme na školství, zdravotnictví a sociální péči. To jsme již udělali v případě Prahy, ale tentokrát se to bude více týkat českých zemí obecně.

obrázek k článku

Několik poznámek k nové definici socialismu

Nedávno byla českému čtenáři představena nová kniha Teorie dynamické efektivnosti, jejímž autorem je Jesús Huerta de Soto. Ve dvou kapitolách této knihy je předložena nová definice socialismu...

obrázek k článku

Stát je příčinou chudoby, kterou pak řeší

Když se podíváme na současný měnový systém papírových peněz a jeho negativní společenské a politické důsledky, musíme se ptát: kde jsou protesty stoupenců a ochránců sociální spravedlnosti?

obrázek k článku

Destrukce bohatství se dnes skrývá za vládními dluhy

Stále ještě nenápadně skrytý před zraky velké části populace zůstává fakt, že žijeme v době relativního snižování životní úrovně. Mrhání peněz na nejrůznější sociální programy, na záchranu krachujících bank anebo...

obrázek k článku

Inflace v praxi

„Lidé o nic nepřišli, sto korun je stále sto korun, (…) kupní síla se nemění.“ Tak pravil před nedávnem guvernér České národní banky Miroslav Singer. Většina lidí už tehdy tušila, že jde o bohapustou lež.

obrázek k článku

Proč jsem anarchokapitalistou?

Docela hodně lidí v dnešní době – víc než kdykoliv v minulosti – podporuje volný trh, a to i navzdory vcelku vytrvalé protitržní propagandě. A to je skvělé. Za každým takovým vyjádřením podpory ovšem pořád následuje jedno malé neodmyslitelné „ale“: ale my přece potřebujeme vládu, aby...

obrázek k článku

Dějiny 9.9. - Boisguilbert a laissez-faire

Boisguilbert argumentoval pro laissez-faire a odmítal merkantilistický zájem na hromadění drahých kovů, když ukazoval, že podstatou bohatství je zboží, nikoliv mince.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu VI: Nedostatky a nekvalita pohledem schůzí ČNR: Automobilový průmysl

Dnes se v České republice vyrábí a montuje o mnoho více automobilů než v době vlády komunismu, i když nákladních aut se nyní u nás produkuje méně. Jedna věc je však automobily vyrobit, druhá věc je již vyrobené kusy udržet v provozuschopném stavu. K tomu je potřeba mít samozřejmě náhradní díly.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed