Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Očkovat proti Covid? Jak? Čím? Koho? Proč?

Na odbornou diskuzi o vakcinaci na Covid je nejvyšší čas právě teď. Diskuzi, která bude férová, kritická na všechny strany a jejímž výsledkem bude skutečně objektivní analýza a doporučení většiny odborné veřejnosti.

obrázek k článku

Politické prověrky na Berkeley

Berkeley v současnosti od každého uchazeče o zaměstnání nebo povýšení vyžaduje psané prohlášení, ve kterém kandidát „demonstruje schopnosti a zájem podporovat diversitu, rovnost a inkluzi." Je to slohové cvičení, ve kterém máte dokázat, že smýšlením patříte k aktivním účastníkům politického hnu

obrázek k článku

SARS-CoV-2 – proč není dobrá ignorance ani víra ve státní pomoc

V tomto článku chci ukázat a vysvětlit, že otázky, čísla a grafy patří odborníkům, lékařům, politikům a šarlatánům s křišťálovými koulemi. Mně, a většině lidí, stačí zvolit si strategii, jak této krizi a pandemii čelit (popřípadě nečelit).

obrázek k článku

Hans-Hermann Hoppe za hranou politické korektnosti

Hans-Hermann Hoppe je německý ekonom, historik, sociolog a filozof. Narodil se v Německu a před několika dny oslavil své sedmdesáté první narozeniny.

obrázek k článku

Odmítat stát neznamená odmítat společnost

Takže nemáme být společnost a každý má být sám za sebe? Nikoliv! Jakožto milovník trhu naopak obdivuji, že společnost dovede spolupracovat a je schopná vytvořit věci, které by jedinec nikdy sám nevytvořil.

obrázek k článku

New York Times znovu oživují svou temnou minulost

Ideologie nahradila fakta. Všechna fakta procházejí filtrem politické agendy. Pokud něco nezapadá do dané politické agendy, nedostane to prostor ve zpravodajství. Toto se pro mě stalo nesnesitelně frustrující během karantény, kdy noviny přijaly pravidlo, že za všechny problémy může virus.

obrázek k článku

Základní fakta o penězích

Existuje mnoho mýtů a pověr o tom, co jsou vlastně peníze, jak vznikají a jakou mají funkci. V následujících pár odstavcích si peníze a jejich vlastnosti přiblížíme.

obrázek k článku

Kontrola nad zvířaty

Odmítám tvrzení, že člověk nemá nad zvířaty kontrolu. Odmítám tohle tvrzení, pokud operuje s představou, že kontrola znamená absolutní kontrolu, kdy zvíře můžu ovládat gamepadem jako postavu v GTA V.

obrázek k článku

Svět je příliš komplexní na to, aby byl centrálně plánován

Když politik centrálně plánuje podobu zákonů nebo ministerstva centrálně rozhodují o podobě školství, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a tak dále, znají všechny důsledky, které mohou jejich plány mít?

obrázek k článku

Očima libertariána: Jak by tady mohlo být krásně...

To, že stát jako systémové řešení společenských a ekonomických problémů selhává, nám nově ukazuje i koronavirus. Jistě, je možnost, že se politikům a úředníkům opět podaří to svést na selhání konkrétních osob, že se opět podaří otupit občany slibem „zjednání nápravy“ a lidi si prostě zvyknou.

obrázek k článku

Ohrožuje Covid-19 právo nosit zbraň? Je to 50:50.

Posílení lokálních jurisdikcí není jen otázkou ochrany svobod, ale také budování silných institucí, které jsou připraveny blokovat nevyhnutelné uzurpace moci přicházející shora.

obrázek k článku

Politici se nudí, vymýšlejí hlouposti a berou za to peníze

Když stát zakáže lidem pod osmnáct let pít energy drinky, ale sto metrů dál za neviditelnou čárou zvanou hranice, kde začíná jiný stát, je tohle povolené (protože to nikoho nenapadlo zakázat), ale svět tam funguje normálně a nedochází tam k žádné apokalypse, nabízí se otázka, k čemu takový zákon je?

obrázek k článku

Obhajoba duševního vlastnictví

Spor o legitimitu duševního vlastnictví probíhá mezi klasickými liberály po celém světě již dlouho. Při vší úctě k mnoha libertariánům, kterých si vážím, trvám na tom, že se v tématu duševního vlastnictví mýlí.

obrázek k článku

Můj boj s bankovnictvím částečných rezerv a rakouskými ideology

Navzdory titulku tento článek nepojednává o výhodách či nevýhodách svobodného bankovnictví a není ani o mně či mých ekonomických názorech per se. Ve skutečnosti je o vás a o tradici rakouské školy.

obrázek k článku

Věříme, že jednou bude ancap?

Ale teď vážně, opravdu věříme, že jednou nastane anarchokapitalismus?

obrázek k článku

Jsou důležitější věci než ekonomika?

Žádné chování nestojí mimo ekonomiku. Ekonomika jsme my a naše každodenní rozhodování.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed