Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Prečo Ernst & Young nezaujíma váš diplom? O ničom už nevypovedá

Na Slovensku máme priveľa absolventov učiteľských odborov. To je na jednej strane problém z pohľadu rozloženia finančných zdrojov, ktoré by mohli byť v školstve použité efektívnejšie.

obrázek k článku

Monarchia a anarchokapitalisti

Anarchokapitalisti často vyzdvihujú prednosti monarchie v porovnaní s demokraciou. Zdrojom týchto názorov je zrejme Hans Herman Hoppe. Prikročím teraz ku kritike jejich teórie.

obrázek k článku

Co si nacionální socialisté půjčili od Marxe

Marx a marxisté, především mezi těmi "proletářský filozof" Dietzgen, učil, že myšlení je určeno myslitelovou třídní pozicí. Tak myšlení neprodukuje pravdu, ale "ideologie". Toto slovo znamená, v kontextu marxistické filozofie, převlek sobeckých zájmů sociální třídy, které je jednotlivec oddán.

obrázek k článku

O mudlovských penězích a kouzelné síle člověka

Politici neřeší nic jiného, než komu peníze dají a od koho si je vezmou. „Pravicoví“ politici nás přesvědčují, že se peníze nemají utrácet za spotřebu, ale stát je má investovat. Levice zas horuje za větší dávky všem ve jménu solidarity.

obrázek k článku

Demokracie, vlk v rouše beránčím

V demokratickém státu vidím slizkého úskočného manipulátora – všichni jen dělají svou práci, každý jen poslouchá zákony a děti jsou již od útlého věku indoktrinovány a propaganda jim vnucuje iluzi, že jsou vlastně svobodní. Skutečně svobodný je však jen ten, kdo žádného vládce nemá.

obrázek k článku

Vysoké školy versus Milton Friedman

Nedávno som čítal veľmi dobrý blog od Roberta Chovanculiaka o neefektívnosti vysokého školstva. Tento problém tu na Slovensku riešime už veľmi dlhú dobu. Ako zlepšiť naše univerzity, ktoré sa v kvalitatívnych meraniach zďaleka nepribližujú tým najlepším?

obrázek k článku

Autoritářství v širším kontextu

Čím více o současném autoritářském uspořádání společnosti přemýšlím a studuji ho, tím více si začínám uvědomovat, že jde pouze o povrchní projev mnohem komplexnějšího problému. Jde pouze o symptom, který se projeví, pokud jsou zvoleny nevhodné strategie k uspokojení základních lidských potřeb.

obrázek k článku

Keď trh poskytuje trh

Sebestačný život nestojí za veľa. Je históriou overený fakt, že spolupráca medzi ľuďmi, deľba práce a obchod zvyšujú blahobyt všetkých zúčastnených. Tieto činnosti však majú problém. Pre ich správne fungovanie je potrebné, aby v spoločnosti fungovali určité normy správneho správania sa.

obrázek k článku

Milí ekonomové, peníze vám zamotaly hlavu

S ekonomy je sranda. Ekonomika se stále nepřesvědčivě zotavuje z krize z roku 2008, a tak nás ekonomové zásobují plejádou nápadů, jak to zlepšit.

obrázek k článku

Problém černého pasažéra, demonstrované preference a ekonomická kalkulace

Dle ekonomické teorie je černým pasažérem člověk, který získá požitky z nějakého statku, ale vyhne se jeho placení. Fakticky se jedná o existenci černých pasažérů, kteří sice konzumují, ale nelze je vyloučit z této spotřeby (tzv. nevyloučitelnost ze spotřeby).

obrázek k článku

O konzistenci minarchismu

Poslední dobou se na webu LvMI rozproudila diskuse o konzistenci a nekonzistenci minarchismu; ačkoliv jsem toto téma již v některých článcích řešil, nyní mu hodlám věnovat celý tento text.

obrázek k článku

Násilí, agrese, obrana a nekonzistence minarchismu

Minarchista (státista) krom toho, že je logicky nekonzistentní, dostává sám sebe do další zapeklité situace. Tím, že podporuje existenci (minimálního) státu, tak musí doufat, že se stát bude chovat tak, jak svou roli sám definoval v ústavě.

obrázek k článku

Zastupitelská demokracie selhává

Plní politici všechny vaše požadavky? Pravděpodobně těžko. Plní to, proč jste je volili? Většinou vůbec. Přesto je bohatě platíte a jejich výmysly také.

obrázek k článku

O logice a sebeklamu

Tento článek výjimečně nebude pojednávat o žádném ekonomickém, politickém či sociálním problému, ba ani o svobodě a státu, kapitalismu ni socialismu; tématem tohoto textu jest přesně to, co říká nadpis.

obrázek k článku

Nejnebezpečnější aspekt státní moci

Vypadá to, že většina lidí, která vyvine alespoň minimální úsilí k hloubějšímu zamyšlení nad povahou státní moci, dochází k nevyhnutelnému závěru, a to, že stát je pouze gigantickým gangem mafiánského charakteru.

obrázek k článku

Jak kapitalismus přinesl každému čerstvou rybu

Mnoho lidí se zdráhá si doma připravovat ryby. To je můj dojem z různých hovorů s přáteli a kolegy. Obvykle se v tom zrcadlí jedna špatná zkušenost. Možná, že to pochází v dětství. Ryba byla podezřelá, plná kostí, a prostě celkově hrozná. A jedna zkušenost ovlivní celý život ve výběru potravin.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed