Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Co občas praští libertariána přes nos…

Nedůležité a přízemní věci, které potkáváme každý den a které lépe než cokoliv jiného demonstrují, že je se socialismem něco špatně.

obrázek k článku

Prokletí nekrytých peněz

Úvěrová expanze je tím, co současné potíže zapříčinilo, a politika ještě nižších úrokových sazeb, vyvolaných masivními peněžními injekcemi, současné problémy nevyřeší, ale naopak danou situaci zhorší.

obrázek k článku

Dokáže rakouská teorie hosp. cyklu vysvětlit nezaměstnanost ve stavebnictví?

Během boomu byli pracovníci vtaženi do sektoru stavebnictví (a ostatních navázaných odvětví). Ve chvíli kdy realitní bublina splaskla, potřebovali tito přebyteční pracovníci někam jít. To je ten důvod, proč začala nezaměstnanost a nastala „recese“.

obrázek k článku

Príčiny a dopady dlhového financovania deficitov

Práca začína mikroekonomickou úvahou o príčinách a dôvodoch častého dlhového financovania a zvyšujúcich sa deficitov verejných rozpočtov. Taktiež zodpovedáme otázku prečo je dlh v dnešnom ponímaní chápaný ako negatívny jav. Nakoniec sa pokusíme analyzovať makroekonomické dopady dlhového financovania

obrázek k článku

Státní monopol na sociální služby

Přemýšleli jste někdy, proč v Česku — a vůbec v celém západním světě — takřka nefunguje adresná sociální pomoc, tzv. mezilidská charita?

obrázek k článku

Anthony Browne: Úprk rozumu aneb o politické korektnosti - recenze

Kniha Anthony Browneho „Úprk rozumu“ (podtitul „Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii“) se zabývá fenoménem politické korektnosti a jeho dopady na společnost.

obrázek k článku

Monopolem může být každá firma

Antimonopolní praktiky otevírají dveře dokořán úplatkářství a klientelismu, kde zajisté napomůže pár švestiček ze zahrádky k tomu, aby antimonopolista přihmouřil oko a vymezení relevantního trhu příště pojal trochu přátelštěji.

obrázek k článku

„Významná tržní síla“ – mýtus a demagogie

Další z mnoha rozšířených ekonomických mýtů

obrázek k článku

Ayn Rand: Argumenty proti anarchii

Moralita a hodnota vlády jako jakékoliv jiné společnosti lidí není větší ani menší než moralita a hodnota lidí, kteří ji zpochybňují.

obrázek k článku

Fed za hypoteční bublinu nemůže? A kdo tedy?

Nebýt snížení sazeb, rozpoutání úvěrové expanze a zaplavení trhu s nemovitostmi novými penězi, ceny domů by za žádných okolností nemohly dosáhnout tak strmého růstu a iluze věčného růstu cen domů by tedy nemohla nikdy vzniknout.

obrázek k článku

Smrt keltského tygra

V pátek 2. října [2009] 752 451 irských občanů ratifikovalo Lisabonskou smlouvu pro půl miliardy občanů Evropské unie. Lisabonská smlouva tvoří poslední pakt ve zdánlivě nezastavitelném pohybu ke stále vyšší centralizaci politické moci mezi 27 státy Unie.

obrázek k článku

LvMI CZE&SVK na Twitteru

obrázek k článku

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled ale naznačuje, že ji způsobily některé socialistické prvky, které pokřivily tržní ekonomiku.

obrázek k článku

Stieranie rozdielov medzi pravicou a ľavicou v lokálnej politike

Miestna samospráva sa s postupnou decentralizáciou verejnej správy stáva čím ďalej dôležitejšou a mocnejšou zložkou štátu.

obrázek k článku

Ekonomické mýty v praxi

Souboj s ekonomickými omyly je zdánlivě nekonečný, ale bez boje se nevzdáme.

obrázek k článku

Co je to monopol

Často se mylně říká, že monopol je každý trh, na němž působí jen jedna firma. To však není pravda.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed