Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a turistický průmysl

Další věc, která to od mistra Jana schytala, je turistický průmysl. Velký koryfej sociologie ve své knize "Abeceda prosperity" tvrdí v hesle "Turistický průmysl", že turistický průmysl je hospodářské odvětví, jehož základem je rutinní péče o velkochov masových turistů.

obrázek k článku

Válka, autoritářství a výchova dětí

Vliv způsobu výchovy dětí na kvalitu jejich života a chování v dospělosti už v dnešní době není tajemstvím. To, že lidé v dospělosti vědomě či podvědomě svým chováním kopírují svá traumata z dětství a předávají je tak dalším generacím, také není novým poznatkem.

obrázek k článku

Prečo Fico nezníži DPH

Štát je zlo, ale nevyhnutné. Toto je v najväčšej možnej miere zostručnený záver práce politických ekonómov, ktorí si uvedomujú výhody dobrovoľnej výmeny tovarov a služieb medzi slobodnými ľuďmi; ale zároveň si všimli, že existujú situácie, kedy táto logika neplatí.

obrázek k článku

Hranica medzi trhom a štátom

Prívrženci anarchokapitalistickej spoločnosti (ankap) požadujú zrušenie štátu a jeho úplné nahradenie dobrovoľnou, t.j. trhovou spoluprácou. Štátom pritom rozumejú inštitúciu nárokujúcu si legálny monopol na vykonávanie násilia na danom území.

obrázek k článku

Zákazem zakazovačů ku svobodě?

Dovolím si zde napsat něco, co sice nikdy neřekl Voltaire, ale považuji to za velmi aktuální: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“

obrázek k článku

Drogy jsou nebezpečné, a proto by měly být legální

Nový americký seriál Narcos dává nahlédnout do světa jihoamerických drogových kartelů 80. let. Velmi povedené dílo stanice Netflix vyvolává pocity marnosti – nejen nad tehdejší krvavou válkou mezi překupníky a autoritami, ale především nad tím, že se ani po desítkách let mnoho nezměnilo.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a skromnost

Ve své kritice ideologie růstu sociolog profesor Jan Keller píše o skromnosti. Okrádá skromný člověk společnost tím, že šetří peníze, nebo to nemusí být pravda?

obrázek k článku

Další směřování webu LvMI

Před několika dny proběhla schůze boardu LvMI, kde jsme se shodli na tom, že kvalita publikovaných článků poslední dobou upadá; bádali jsme, co s tím uděláme, došli k několika nápadům, z nichž o dvou bych rád informoval vážené čtenářstvo a současné i potenciální autory.

obrázek k článku

Súkromná polícia v minulosti a dnes

Ekonómovia si vo všeobecnosti uvedomujú koordinačno-podnetovú silu trhu. Trh cez cenový mechanizmus umožňuje koordinovať plány veľkého množstva ľudí bez toho, aby bol prítomný nejaký centrálny koordinátor.

obrázek k článku

Proč je zabití nevinných najednou aktem války?

Více než sto nevinnných lidí přišlo o život v Paříži a najednou byl facebook plný francouzských vlajek a projevů soucitu s utrpením lidí. Proč nevídíme na facebooku dennodenně syrské vlajky, když

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a zábavní parky

Další položkou, která to od profesora Kellera schytala, jsou zábavní parky.

obrázek k článku

Pozitivní kriticismus aneb překvapivá síla ve prospěch statu quo

Není těžké narazit v médiích na rádoby intelektuály, kteří se živí tzv. pozitivní kritikou současného systému. Jde o skupinu lidí, kteří jsou většinou přímo či nepřímo placeni státem a nebo spadají do regulační sféry nějaké státní agentury.

obrázek k článku

Čo majú spoločné karibskí piráti a kalifornskí väzni?

Ľudia sú spoločenské tvory. Do žitia v spoločnosti a spolupráce ich však netlačia len ich evolúciou vytvarované psychologické adaptácie; ale aj prosperita, ktorá zo života v spoločnosti plynie.

obrázek k článku

Pár postřehů k nárůstu minimální mzdy

Vláda navýšila českou minimální mzdu na baťovských (kocourkovských?) 9900 Kč s účinností od ledna. Minimální mzda přitom škodí lidem, shodne se téměř 80 % ekonomů. Zákon poptávky je totiž neúprosný.

obrázek k článku

Bitcoin za poslední týden atakuje svůj běžný meziroční růst

Objemy obchodů v bitcoinech za poslední týden vzrostly jako za celý rok. Poukazuje to na nejvyšší obchody uskutečněné v tomto roce.

obrázek k článku

Kdo je vinen násilím státu?

V tomto krátkém článku se podíváme na to, kdo je především vinen státním útlakem. Je to ministr, premiér, fýrer nebo řadový úředník či voják anebo policista? Tato věc je důležitá zejména tehdy, pokud se vláda stane natolik nesnesitelnou, že je potřeba se proti ní bránit.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed