Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Perfektní iluze

Lidé chtějí jistoty. A když něco moc chceme, máme tendenci tomu věřit a raději to moc nezkoumat. A právě toho mistrně využívá stát: Nabízí lidem dokonalou iluzi jistoty. Jenže co je doopravdy lepší? Deklarativní jistoty a iluze záruk, nebo reálná efektivita a otevřené přiznání, že záruky neexistují?

obrázek k článku

Miniúvaha o anarchokapitalismu

Moje argumenty pro nastolení ancapu jsou především čistě ekonomické a z malé části také morální.

obrázek k článku

Silvio Gesell a kazící se peníze

Silvio Gesell (1862-1930) byl německým obchodníkem, ekonomem-samoukem a reformátorem. Je znám zejména pro svou teorii tzv. kazících se peněz.

obrázek k článku

Fatalistický pesimismus

„Co když mi soukromý vlastník silnice nedovolí průjezd na můj pozemek, nebo zavře stěžejní dopravní tepnu uprostřed města?“, „Co když se vlastník vší vody (jídla, ropy,…) rozhodne zavřít krám?“

obrázek k článku

Otevřený dopis ČT: Bankovkovi, díl Inflace – nezaujatost

Domníváme se, že i díl „Inflace“ je – podobně jako díl „Daně“ – natočen zcela zavádějícím způsobem, pročež se odklání od poslání ČT, které by mělo (nejen dle zákona o ČT) spočívat v poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.

obrázek k článku

Rozložíme vám rodinu tak, jak ji znáte

Kritiky na stranu libertariánů jsem zvyklá slýchat poměrně dost. A nezřídka kdy se někde dočítám, že jednou z našich snah je rozložit tradiční rodinu tak, jak ji po staletí známe. Toto přesvědčení je však daleko od pravdy.

obrázek k článku

Filip Metcheque versus anarchokapitalismus

Filip Šimeček pod pseudonymem Filip Metcheque sleduje a hodnotí anarchokapitalismus z kolektivistických pozic již nějakou dobu. Nedávno dokonce napsal recenzi na mou knihu Anarchokapitalismus; tento text je mou odpovědí na onu recenzi, avšak s určitým přesahem a zamyšlením o rakouské ekonomii.

obrázek k článku

Zničené zboží za miliardu

Firma Burberry zničila své zboží za miliardu; a já bych na tomto příkladu rád demonstroval jeden z pilířů rakouské ekonomické školy, který položil před sto padesáti lety Carl Menger, ale dnes jej potřebujeme jako sůl: subjektivní teorii hodnoty. Článek vyžaduje plnou pozornost, ale stojí za to.

obrázek k článku

Motorom ekonomického rastu je šetrenie, nie spotreba

Zdá sa, že to, čo bráni hospodárskej prosperite, je nedostatok dopytu. Je však možné, že celkový dopyt po tovaroch a službách je niečím obmedzený? 

obrázek k článku

4000 let cenové kontroly

Morální ponaučení z této krátké historie je důvěrně známé. Je to tvrzení, že "ti, kteří neznají minulost, jsou nuceni si ji zopakovat." Kvůli tomu naše "moderní" vlády dnes dělají po celém světě to, co dělají.

obrázek k článku

Kapitalismus v praxi

K široce dostupnému blahobytu jsou třeba dvě věci: Tou první je kapitál; tou druhou pak svoboda vlastníků s ním nakládat.

obrázek k článku

Evropská komise podojila Google

Evropská komise, což je orgán složený z lidí žijících z peněz, jež byly vybrány od občanů států EU bez ohledu na to, zda s takovým využitím svých prostředků souhlasí, uložil astronomickou pokutu Googlu, což je firma, která si ty peníze vydělala tak, že jí je lidé dobrovolně zaplatili za její služby.

obrázek k článku

Obhajoba diskriminace

Ačkoliv bude podobný závěr působit kontroverzně, plnému respektování vlastnických práv odpovídá všeobecné negativní „právo diskriminovat“.

obrázek k článku

Terezka a Urza se berou!

Snad jednou budeme moci předat Institut Ludwiga von Misese našim dětem!

obrázek k článku

Anarchokapitalismus: pravicový, nebo levicový?

Řadě z mých čtenářů a posluchačů neuniklo, že anarchokapitalismus neoznačuji za pravicový ani levicový (potažmo já sám se nehlásím k pravici ani levici). Tyto pojmy považuji za zbytečné; avšak souboj ideálů, které slovy „levice“ či „pravice“ někteří označují, za naprosto zásadní. Jak to?

obrázek k článku

O zákazu kouření v restauracích

Libertariánský pohled a libertariánské argumenty sice už zazněly, ovšem často bývaly roztroušené v textech, které se zabývají něčím jiným a k problému s kouřením odkazují spíše jako na nějaký příklad. A tak jsem se rozhodl ještě jednou pořádně shrnout, jak to s kouřením v restauracích vlastně je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed